Mateřská škola Slavíkova

Informace

Slavíkova 6067/20
70800 Ostrava - Poruba
Moravskoslezský kraj

www.makovskeho.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
0/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Broučkiáda

    05. 11. 2024

    Dne 5.11.2024 se v naší MŠ V. Makovského-Slavíkova, stejně jako v minulých letech, uskutečnila akce-"Uspávání broučků a lampiónový průvod" pro děti, rodiče...

    Celý článek
  • Sušení křížal ve třídě broučci

    07. 10. 2024

    Jako každý rok si s dětmi povídáme o sklizni ovoce, zeleniny. O tom, jak je pro naše tělo důležité nejen v zimním období. Vyzkoušeli jsme si usušit ovoce a zjístít,...

    Celý článek
  • Voňavé pečení v třídě žabičky

    12. 09. 2024

    Jelikož vrcholí období cuket, rozhodli jsme se společně , s těmi nejmenšími, upéct "cuketový perník". Všichni pomocníčci byli moc šikovní a hotový voňavý...

    Celý článek
  • Výsadba hrachu a bylinek

    13. 05. 2024

    Výsadba hrachu a bylinek Naše nejmladší děti se tentokrát rozhodly na naší školní zahradě, do vyvýšeného truhlíku, vysadit semena hrachu a zároveň obnovit "bylinkovou...

    Celý článek
  • Příšerky si čistí zuby

    22. 04. 2024

    Děti z třídy broučky měly možnost navštívit knihovnu, kde byl pro ně připraven náučný program - téma ,, I příšerky si čistí zuby". Paní knihovnice je zaujala...

    Celý článek
  • Domácí máslo

    16. 04. 2024

    Třída broučci - děti si dnes vyzkoušely, jak se dá snadno vyrobit dobré, chutné máslo. Postup: Do mísy nalijeme 3 šlehačky. Zapneme ruční mixér a šleháme. První co...

    Celý článek
  • sázení semínek

    18. 03. 2024

    Při velikonoční tvoření s rodiči jsme se i pustili do sázení semínek. Děti si ozdobily pet láhev, naplnily hlínou, zasadily semínka a zalely. Ted se o semínka starají,...

    Celý článek
  • Ve zdravém těle, zdravý duch

    26. 02. 2024

    Naše MŠ Slavíkova dbá na správnou výživu, zdravé stravování a zdravý životní styl našich dětí, ale také na jejich pohybové aktivity. V letošním školním roce...

    Celý článek
  • Vliv nápojů na zubní sklovinu

    21. 02. 2024

    S dětmi jsme si udělaly pokus, jaký vliv má jí na naše zuby, celé tělo nápoje jako je Coca-Cola, slazené džusy a minerálky, které obsahují mnoho nadbytečných látek. V...

    Celý článek
  • Pečení "ovesných sušenek pro sportovce" u nejmenších dětí

    17. 01. 2024

    Pečení "ovesných sušenek pro sportovce" Vzhledem k našemu týdennímu tématu: Zimní hry a sporty", jsme se rozhodli společně s dětmi upéct "ovesné...

    Celý článek
  • Nezdravé lentilky

    11. 12. 2023

    S dětmi ve třídě Broučci jsme si povídali o zdravých a nezdravých potravinách. I když bonbony vypadají lákavě a jsou sladké, nejsou zdravé. Děti uspořádaly lentilky...

    Celý článek
  • Třída Broučci -sušení jablíče

    06. 11. 2023

    Podzim nás obdaroval jablíčky a tak jsme s dětmi vyzkoušeli jablíčka sušená nebo-li křížaly. Děti si jablíčka umyly. Krájely je převážně samy, některé pak s dopomocí....

    Celý článek
  • Broučkiáda

    30. 10. 2023

    Broučkiáda V pondělí 30. 10. 2023 se v odpoledních hodinách uskutečnila pro naše děti a jejich rodiče "Broučkiáda". Hlavním programem bylo společné...

    Celý článek
  • Sázení rajčat a bylinek

    12. 05. 2023

    V pátek jsme s dětmi využily sluníčkové počasí k zasazení rajčat a bylinek. Sazeničky budou zalévat a průběžně plet záhonek. V létě se děti dočkají zasloužené...

    Celý článek
  • Vitaminátor-sadařův rok

    03. 05. 2023

    Děti z MŠ Slavíkova se účastnily akce „Sadařův rok v rámci Dne Země. Tuto připravila paní z farmy Vitaminátor v Sosnové .Chlapci a děvčata získali nové poznatky o...

    Celý článek
  • Kozí farma

    25. 04. 2023

    Vyrazili jsme na výlet - kozí farmu do Kunčic pod Ondřejníkem. I přesto, že nám sluníčko moc nehřálo, hezky jsme si to všichni užili. Dozvěděli se, jak je náročné,...

    Celý článek
  • Tvoření květináčků, sázení semínek s rodiči

    04. 04. 2023

    Ve třídě ,,Včeličky" jsme 4.4 měli tvořící den s rodiči. Děti si nazdobily dle své fantazie kelímky, část-pet lahve a vytvořily si své květináče. Po té...

    Celý článek
  • Sázení

    21. 03. 2023

    První jarní den jsme ve třídě Broučci přivítali setím řeřichy. Děti si na tácek pro microgreens daly zeminu a vysely semínka řeřichy. Protože děti ví, co semínko...

    Celý článek
  • ,,Tvarohový sýr"

    23. 02. 2023

    Naše třída Včeliček si vyzkoušela udělat „tvarohový sýr“. Její příprava byla velmi jednoduchá a rychlá. Výsledkem byla chutná a hlavně zdravá svačina. Postačilo...

    Celý článek
  • Tvoření s rodiči

    13. 12. 2022

    Naše děti ze třídy Včeličky si na vánoční tvoření připravily občerstvení v podobě křížal z jablek a hrušek. Jelikož se snažíme v naší školce zdravě vařit,...

    Celý článek
  • Pečení perníčku

    12. 12. 2022

    Ti nejmenší ze třídy Žabky se společně s paní učitelkami pustili do pečení vánočních špaldových perníčků. Dětem šla práce od ruky a svými výtvory se tak mohly...

    Celý článek
  • Smoothie z jablek a mrkve.

    01. 12. 2022

    Děti ze třídy Broučci (4-5let) si vyrobily Smoothie z jablek a mrkve. Ovoce a zeleninu umyly, paní učitelka ji očistila a děti jablka a mrkev nakrájely na kousky. Ty přidaly...

    Celý článek
  • Výroba sirupu na kašel

    24. 11. 2022

    Ve čtvrtek 24.11.2022 jsme se pustili do výroby cibuloveho sirupu. Oloupané cibule děti nakrájely na plátky a posypaly třtinovým cukrem. Vše jsme nechali v klidu uležet...

    Celý článek
  • Sušení křížal u našich nejmenších dětí

    23. 11. 2022

    V rámci tématu o zdravém těle a zdraví jsme s těmi nejmenšími dětmi ze třídy Žabky vyrobili "křížaly". Paní učitelka přivezla ze své zahrádky jablka, které...

    Celý článek
  • Sázení česneku

    15. 11. 2022

    Děti ze třídy Broučci (4-5let)zasadily česnek. Předtím si děti s paní učitelkou stroužky česneku prohlédly, osahaly a očichaly a hádaly, jaká to je zelenina. Neuhodl...

    Celý článek
  • Týden ochutnávky, pečení

    14. 11. 2022

    Třída Včeličky si tento týden povídala o zdraví, bacilech, jak je důležité jíst hodně ovoce, nejen, když nás nemoc zastihne. Proto si děti vyzkoušely ochutnat ovoce...

    Celý článek
  • Broučkiáda s ochutnávkou pomazánek z projektu Zdravá školka

    03. 11. 2022

    Dne 3.11 jsme uskutečnili pro děti, rodiče a jejich blízké ,,Broučkiádu. Při této příležitosti jsme se snažili prezentovat zdravé pomazánky, které paní kuchařky...

    Celý článek
  • Dýňování

    31. 10. 2022

    V pondělí 31.10. 2022 jsme se společně s rodiči a dětmi sešli v naší školce na podzimním dýňování. Každý si přinesl z domova svou dýni, kterou s maminkou nebo...

    Celý článek
  • Zahradní slavnost spojena se soutěží zdravé pečení

    09. 09. 2022

    V pátek jsme pořádali spolu s MŠ Makovského,, Zahradní slavnost", při níž se mohli rodiče zapojit do soutěže ve zdravém pečení. Všichni zúčastnění měli možnost...

    Celý článek
  • Vliv nápojů na zubní sklovinu

    01. 01. 1970

    S dětmi jsme si udělaly pokus, jaký vliv má jí na naše zuby, celé tělo nápoje jako je Coca-Cola, slazené džusy a minerálky, které obsahují mnoho nadbytečných látek....

    Celý článek
  • Vliv nápojů na zubní sklovinu

    01. 01. 1970

    S dětmi jsme si udělaly pokus, jaký vliv má jí na naše zuby, celé tělo nápoje jako je Coca-Cola, slazené džusy a minerálky, které obsahují mnoho nadbytečných látek....

    Celý článek
Zpět na výpis