Žáci ze škol zapojených do programu Food for Life jedí častěji ovoce a zeleninu

4. 8. 2016
Skutečně zdravá škola

Nově publikovaná studie zkoumající dopad programu Food for Life ukázala, že žáci ve školách, které program realizují, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou jíst pět nebo více porcí ovoce a zeleniny denně než žáci v ostatních školách. Žáků, kteří by za den nejedli vůbec žádnou zeleninu či ovoce, je na školách s  programem Food for Life o třetinu méně než na ostatních školách.

Výzkumníci z Univerzity západní Anglie také uvádí, že žáci ve školách realizujících program Food for Life jedí ve škole asi o třetinu více ovoce a zeleniny než žáci v ostatních školách a jedí také výrazně více ovoce a zeleniny doma. Navíc pravděpodobnost, že jim bude chutnat školní oběd, je u nich o 40 procent vyšší než u žáků škol do programu nezapojených.  

Do průřezové kontrolní studie bylo zapojeno 47 škol, ve kterých byla prostřednictvím dotazníku měřena spotřeba ovoce a zeleniny 2 400 žáků. Bylo zjištěno, že děti ve školách, které směřují k zisku bronzového nebo stříbrného osvědčení v programu Food for Life, konzumují větší množství ovoce a zeleniny. Systém kritérií a osvědčení v programu tak může být použit jako indikátor pro klíčové výsledky v oblasti vzdělávání o jídle a poskytuje ideální příklad pozitivní změny v oblasti stravování.  

Další výzkum, který se zaměřil na finanční přidanou hodnotu programu Food for Life, zjistil, že koncept programu, který buduje kulturu zdravého stravování a nabízí podporu v oblasti stravování od mateřských škol až po nemocnice a domovy seniorů a vytváří spolupráci s místními zemědělci, výrobci a kuchyněmi, vykazoval pozitivní návratnost v oblasti společenského kapitálu ve výši 4,41 libry na každou 1 libru investovanou.

Největší podíl z vytvořené společenské hodnoty získaly místní potravinářské podniky: zahrnovala udržení či získání nových prodejů díky smlouvám s provozovateli stravovacích služeb a nárůst prodeje zboží veřejnosti. Dalšími  subjekty, které profitovaly z rozvoje programu, byli zaměstnanci potravinářských podniků, místních úřadů a škol.

Analýza společenského kapitálu ukazuje široké spektrum hodnot, které mohou být díky programu Food for Life vytvořeny pro zaměstnance místních podnikatelů, škol, místních úřadů, strategických partnerů a dalších zainteresovaných stran.

Detailní zprávu najdete zde. Další informace o programu Food for Life najdete zde

Zpět na výpis