Žáci ze škol zapojených do programu Food for Life jedí častěji ovoce a zeleninu
Nově publikovaná studie zkoumající dopad programu Food for Life ukázala, že žáci ve školách, které program realizují, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou jíst pět nebo více porcí ovoce a zeleniny denně než žáci v ostatních školách. Žáků, kteří by za den nejedli vůbec žádnou zeleninu či ovoce, je na školách s programem Food for Life o třetinu méně než na ostatních školách.
Výzkumníci z Univerzity západní Anglie také uvádí, že žáci ve školách realizujících program Food for Life jedí ve škole asi o třetinu více ovoce a zeleniny než žáci v ostatních školách a jedí také výrazně více ovoce a zeleniny doma. Navíc pravděpodobnost, že jim bude chutnat školní oběd, je u nich o 40 procent vyšší než u žáků škol do programu nezapojených.
Do průřezové kontrolní studie bylo zapojeno 47 škol, ve kterých byla prostřednictvím dotazníku měřena spotřeba ovoce a zeleniny 2 400 žáků. Bylo zjištěno, že děti ve školách, které směřují k zisku bronzového nebo stříbrného osvědčení v programu Food for Life, konzumují větší množství ovoce a zeleniny. Systém kritérií a osvědčení v programu tak může být použit jako indikátor pro klíčové výsledky v oblasti vzdělávání o jídle a poskytuje ideální příklad pozitivní změny v oblasti stravování.
Další výzkum, který se zaměřil na finanční přidanou hodnotu programu Food for Life, zjistil, že koncept programu, který buduje kulturu zdravého stravování a nabízí podporu v oblasti stravování od mateřských škol až po nemocnice a domovy seniorů a vytváří spolupráci s místními zemědělci, výrobci a kuchyněmi, vykazoval pozitivní návratnost v oblasti společenského kapitálu ve výši 4,41 libry na každou 1 libru investovanou.
Největší podíl z vytvořené společenské hodnoty získaly místní potravinářské podniky: zahrnovala udržení či získání nových prodejů díky smlouvám s provozovateli stravovacích služeb a nárůst prodeje zboží veřejnosti. Dalšími subjekty, které profitovaly z rozvoje programu, byli zaměstnanci potravinářských podniků, místních úřadů a škol.
Analýza společenského kapitálu ukazuje široké spektrum hodnot, které mohou být díky programu Food for Life vytvořeny pro zaměstnance místních podnikatelů, škol, místních úřadů, strategických partnerů a dalších zainteresovaných stran.
Detailní zprávu najdete zde. Další informace o programu Food for Life najdete zde.