Vyzkoušejte Zeleninové "Fish and Chips"

3. 12. 2024
Skutečně zdravá škola

Vegetariánská vánoční inspirace od Pavla Drdely pro školní jídelny

Nedávno jsme se setkali s renomovaným šéfkuchařem Pavlem Drdelem z restaurace "Sůl & Řepa" ve Strakonicích, který pro nás připravil jedinečnou vegetariánskou verzi tradičního štědrovečerního pokrmu. Jeho cílem bylo dokázat, že vegetariánská večeře může být nejen zdravá, ale také chuťově naprosto výjimečná.

Výzva pro školní jídelny

Vyzýváme všechny zapojené školy, aby tento recept vyzkoušely a připravily jej pro své žáky. Nebojte se experimentovat a sdílet své kulinářské zážitky! Budeme rádi, když nám prostřednictvím školních blogů a sociálních sítí ukážete, jak dětem náš speciální vegetariánský pokrm chutnal.

Doporučení

Doporučujeme připravovaný pokrm dětem nejen nabídnout, ale také je zapojit do samotné přípravy. Společné vaření je skvělou příležitostí, jak děti motivovat k zdravému stravování a zároveň je vzdělávat v oblasti gastronomie.

Těšíme se na vaše fotografie a videa! Společně ukážeme, že vegetariánská strava může být pestrá, chutná a především inspirativní.

Recept

Zeleninové „ Fish and Chips“

Suroviny na 4 porce

  • 1 menší pórek
  • 300 g oloupané mrkve
  • 300 g oloupané kořenové petržele
  • Čerstvý tymián
  • 2 vejce
  • Citronová kůra
  • Čerstvá petrželka
  • ½ čajové lžičky umletého koriandru
  • Bezlepková mouka na zahuštění
  • 150 g farmářského tvarohu
  • Sůl
  • Čerstvě umletý pepř
  • 1,5 kg uvařených brambor
  • Čerstvé bylinky
  • Tempura
  • 1 vejce
  • Malý hrnek ledové perlivé minerálky
  • Malý hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Mrkev a petržel nahrubo nastrouháme. Promícháme s trochou oleje, lístky tymiánu, osolíme, opepříme, přendáme do pekáčku a přikryté dáme péct do trouby na 100˚C na jednu hodinu. Pak k zelenině přidáme nadrobno pokrájený pórek a pečeme přikryté další hodinu. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnou. K zeleninové směsi pak přidáme, nastrouhanou kůru z omytého bio citronu, umletá koriandrová semínka, farmářský tvaroh, vejce, bezlepkovou mouku, posekanou čerstvou petrželku a vše do sebe lehce propracujeme. Dle chuti osolíme popřípadě dohustíme moukou. Zeleninové těsto by mělo být lepivé, ale přitom pevné.

Vejce důkladně rozšleháme s minerálkou a lehce vmícháme mouku. Nesmíme přešlehat! V těstíčku pomocí malého sítka namáčíme podlouhlé zeleninové noky a necháme vždy okapat. Dozlatova vysmažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje. Na papírové utěrce necháme okapat přebytečný olej.

Uvařené brambory neloupeme a nakrájíme na tenké hranolky. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme olejem, osolíme, posypeme posekanými čerstvými bylinkami a pečeme v předehřáté troubě na 200 ˚C dokud nám hranolky nezezlátnou.

Koprová tatarka

Suroviny na 4 porce

  • Malý svazek čerstvého kopru
  • 0,08 l oleje
  • 300 g měkkého tvarohu
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 malá cibulka
  • 1 stroužek česneku

Postup

Cibulku a česnek nakrájíme nadrobno. Do oleje přidáme pokrájený kopr a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého hutného pesta. Společně s pokrájenou cibulkou a česnekem přidáme k tvarohu. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Necháme minimálně hodinu odležet v lednici, aby se nám všechny chutě propojily.

Zpět na výpis