Vaření v žluté a modré
Tisíce ukrajinských dětí přicházejí v těchto týdnech do českých škol a školek. Pozvěte je ke stolu a poznejte je prostřednictvím dobrého jídla.
Níže vám nabízíme několik tipů, jak tuto skutečnost reflektovat tím, co je nám nejbližší: prostřednictvím vaření a stolování s dětmi. Pro české děti to bude příležitost seznámit se s kulturním zázemím nových kamarádů a ukrajinské děti jistě potěší zájem o jejich domov.
Zařaďte některé z našich tipů (nebo i svoje vlastní) do výuky, zařaďte ve školní jídelně na jídelníček ukrajinské speciality a nebo uspořádejte akci Sejdeme se u stolu, na kterou pozvete naše ukrajinské přátele. O svých zkušenostech a zážitcích se podělte na vašem školním blogu!
O ukrajinské kuchyni
Tradiční ukrajinská kuchyně je tak jako všechny národní kuchyně založena na místních surovinách. K základním surovinám ukrajinské kuchyně patří obilí, brambory, zelí a červená řepa. K dispozici jsou různé druhy ovoce a zeleniny, které si lidé často pěstují sami na zahrádkách. Je běžným zvykem ovoce a zeleninu zavařovat a nakládat. Také Ukrajinci rádi sbírají v lesích houby a lesní plody. Oblíbené jsou všechny druhy masa, zvěřina a ryby z místních řek a také kaviár. Ukrajinskou specialitou jsou slunečnicová semínka.
Velmi významnou součástí ukrajinské kuchyně vždycky byl chléb. Na Ukrajině se pečou desítky druhů chleba, tmavého i světlého, některé jsou určeny speciálně pro slavnostní příležitosti. Význam chleba souvisí s důležitostí pěstování obilí, zejména pšenice, na rozlehlých ukrajinských stepích. Ukrajina dříve byla a dnes znovu je obilnicí Evropy. Je významným exportérem pšenice a dalšího obilí a také slunečnicového oleje do řady zemí celého světa.
Oblíbeným zdobením slaných i sladkých pokrmů je zakysaná smetana. Typické ukrajinské pokrmy jsou polévka BORŠČ, VARENYKY (slané i sladké taštičky s různými náplněmi), HOLUBCI (zelné závitky), MLYNCI (plněné palačinky se zakysanou smetanou), KYJEVSKÁ KOTLETA (kuřecí s nádivkou v trojobalu) a mnoho dalších slaných i sladkých pokrmů, s masem i bezmasých.
Videorecept na polévku boršč od českého michelinského kuchaře Romana Pauluse - vyzkoušejte ve vaší školní jídelně.
Ke stažení – pro předškoláky a malé školáky:
Autorka: Jitka Sedláčková
Redaktorka: Helena Burianová
Recepty, fotografie chalvy a zmrzliny: Andrea Hrušková
Fotografie: https://commons.wikimedia.org