V rámci projektu ,,Miluji jídlo, neplýtvám!“ zjišťovali žáci pěti vybraných škol v Královehradeckém kraji, kolik jídla se vyhodí během 14 dní ve školní jídelně
Do projektu se zapojilo celkem 421 strávníků v pěti školách, kteří během doby měření vyhodili 168 l polévek a 184 kg hlavního jídla. Z hlavního jídla jsou nejčastěji vyhazovány přílohy, přičemž nejvíce vyhazují strávníci brambory, nejméně knedlíky. Z masa vyhazují nejčastěji masa červená. V koši většinou nekončí masa smažená a mletá. Většina žáků odmítá polévky, které jsou hnědé, například kmínová a pohanková či mají mastná oka, dále pak ty, co mají určitý zápach, jako drožďové či játrové. Nejméně zbytků je u polévek červených – rajská.
Do projektu se zapojili pedagogové, pracovníci školních jídelen a žáci ZŠ Dětenice, ZŠ Rudník, ZŠ Trutnov Poříčí, ZŠ Brána Nová Paka a ZŠ Deštné v Orlických horách. Všechny zapojené školy se rozhodly se zjištěnými závěry i nadále pracovat. Chtějí množství vyhozeného jídla snižovat a pravidelně provádět audit zbytků.
Svoje aktivity žáci natočili na krátká videa:
Realizováno za finanční podpory Královéhradeckého kraje.