Transformační síla školního stravování
Na nedávné konferenci COP28, která se konala ve Spojených arabských emirátech, byl zdůrazněn klíčový význam potravinového systému při řešení současné klimatické krize.
Zajímavým přínosem této události bylo představení bílé knihy konsorciem pro školní stravování na téma globálního dopadu, který může mít právě školní stravování na podporu udržitelnosti. Program Skutečně zdravá škola je v knize citován jako příklad dobré praxe využívání Celoškolního přístupu ke stravování (Whole School Food Approach).
Dokument zdůrazňuje klíčovou roli, kterou hraje školní stravování při formování zdravých stravovacích návyků a preferencí po udržitelný život. Cílené vzdělávání týkající se výběru potravin šetrných k životnímu prostředí může posílit budoucí generaci a připravit ji na efektivní reakci na klimatické výzvy.
Vedle toho má školní stravování významný podíl na veřejných zakázkách potravin, které tvoří celosvětový trh o hodnotě přibližně 48 miliard USD ročně (okolo 960 miliard Kč). Nákupy surovin od lokálních a regionálních producentů mohou efektivně snižovat emise skrze zkrácení potravinových řetězců, podporovat udržitelnost a omezovat negativní dopady mezinárodní přepravy potravin.
Politici a zřizovatelé škol jsou klíčovými aktéry, kteří mohou urychlit tento proces prostřednictvím okamžitých politických změn zaměřených na školní stravování přátelské k planetě. To zahrnuje přijetí pravidel pro tvorbu pokrmů z udržitelně produkovaných surovin, vaření s využitím obnovitelných zdrojů energie, minimalizaci odpadu a implementaci komplexních vzdělávacích programů v oblasti stravování pro děti a žáky.
V dlouhodobém horizontu by měly vlády dávat přednost udržitelným zemědělským systémům, podporovat poptávku po zemědělských postupech šetrných k planetě a usnadnit drobným zemědělcům zapojovat se do dodavatelského řetězce školního stravování.
Minna Kaljonen, vedoucí projektu Just food a autorka bílé knihy, zdůrazňuje: "Školní stravování může být klíčovým nástrojem v boji proti změně klimatu a podpoře rozvoje udržitelného potravinového systému. Pomáhá formovat udržitelné a zdravé stravovací návyky u dětí a mladých lidí a přispívá k přechodu k budoucnosti, která bude citlivá na klimatické změny."
Celou zprávu si můžete otevřít kliknutím na obrázek: