Švédsko zahajuje pilotní projekt "Nový recept pro školní stravování"
Švédská agentura pro potraviny zahájila pilotní projekt, který má pomoci zlepšit systém školního stravování, aby se stal udržitelnějším, a propojit transformaci potravinového systému se změnami ve vzdělávacím sektoru.
Švédsko poskytuje bezplatné školní stravování již 70 let, ale podle generálního ředitele ministerstva pro venkov a infrastrukturu Johana Kraffta by mělo dojít k větší spolupráci mezi zúčastněnými stranami z různých odvětví, aby se systém školního stravování ještě zlepšil.
"Školní stravování zatím není plně součástí systému školního vzdělávání a není efektivně využíváno jako nástroj s potenciálem zlepšit zdravé a udržitelné stravování, zemědělství a místní produkci potravin. Rovněž se potýkáme s nedostatečnou spoluprací mezi aktéry systému školního stravování. Musí spolupracovat, ale nespolupracují v takové míře, v jaké by měli, a to mluvím o všech zúčastněných – učitelích, ředitelích, stravovacích zařízeních, kuchařích, rodičích, výrobcích i žácích," řekl Krafft.
Dále vysvětlil, že k dosažení globálních cílů udržitelnosti "potřebujeme proměnit celý potravinový systém, abychom mohli vyrábět, nakupovat a jíst potraviny, které prospívají zdraví i životnímu prostředí".
Vzhledem k těmto skutečnostem Švédská potravinová agentura spolu s několika úřady, nevládními organizacemi, místními podniky, akademickou obcí a obcemi zkoumá, jak by takový udržitelný systém mohl vypadat - od farmy až na stůl a zpět. Pilotní projekt "Nový recept na školní stravování" bude spolupracovat s místními aktéry školního stravování ve čtyřech švédských obcích.
"Podpoří to naše úsilí řešit systém školního stravování z udržitelného a systémového hlediska a vyřešit tak problémy, kterým čelíme," dodal Krafft.
Iniciativa se snaží vytvořit příležitost k navržení a zavedení udržitelnějšího systému školního stravování, který by lépe reagoval na současné požadavky. Usiluje také o systém školního stravování, který může přispět k sociální, ekologické a ekonomické udržitelnosti na místní, národní, regionální, a dokonce i mezinárodní úrovni.
"Mezi žádoucí výsledky, stanovené ve spolupráci s příslušnými aktéry v politických laboratořích, patří vypracování nových nebo revidovaných národních politických dokumentů. Pracovním předpokladem je, že školy tvoří malá společenství a že transformovaný systém školního stravování může prostřednictvím pilotu sloužit jako páka pro transformaci celého potravinového systému," poznamenal Krafft.
"Pilotní projekt nám pomůže propojit transformaci v rámci potravinového systému se změnami v oblasti vzdělávání, místní odolnosti, veřejného zdraví a zemědělství."
Podle pana Kraffta má Švédsko od roku 2012 model stravování, který zahrnuje různé aspekty kvality, jako je bezpečné, výživné a chutné školní jídlo podávané v příjemném prostředí. "Model stanoví, že jídlo by mělo být také ekologicky šetrné a přispívat k environmentálně udržitelnému rozvoji. Aby byl potenciál stravování plně využit, měl by být integrován do hlavních činností a být přirozenou součástí vzdělávání. Je také implementován do národních směrnic pro stravování ve školách a školkách. Tento model se využívá nejen ve školách, ale také v péči o seniory a v nemocnicích. Financování je v kompetenci místních samospráv," vysvětlil dále.
Zdroj: School Meals Coalition