Skutečně zdravá škola vyzývá mladé lidi, aby se stali součástí změny potravinového systému v Evropě
Tři nevládní organizace z České republiky, Slovenska a Rakouska se spojily, aby připravily výzvu, která studentům umožní aktivně se zapojit do řešení globálních problémů v oblasti produkce, zpracování a spotřeby potravin.
Spolek Skutečně zdravá škola z České republiky společně s organizací Skutočne zdravá škola ze Slovenska a Danachda z Rakouska oznamují spuštění výzvy Young Food Change Makers Challenge (https://www.schoolfoodclimatechallenge.eu/cz/bud-tvurcem-zmeny/o-co-jde), inovativní iniciativy, jejímž cílem je umožnit školám a studentům zapojit se do řešení nejnaléhavějších potravinových problémů naší doby. Tato transformační výzva je v souladu s prioritami strategie Evropské unie Farm to Fork (Od zemědělce ke spotřebiteli) a dává studentům možnost ujmout se vedoucí role při vytváření pozitivních změn v rámci svých školních komunit.
Výzva Young Food Change Makers vyzývá školy, aby v týdnu od 22. dubna, který začíná celosvětově slaveným Dnem Země, aktivně zapojily své studenty do projektových aktivit, které zapojí členy širší školní komunity a budou mít skutečný dopad v místě realizace.
„Náš současný potravinový systém je zodpovědný za třetinu všech celosvětových emisí a je také největší příčinou úbytku biologické rozmanitosti. Potraviny a zemědělství by se měly stát součástí řešení, nikoli příčinou změny klimatu. Pokud chceme dosáhnout výrazného snížení dopadů potravin na životní prostředí, musíme se zabývat nejen tím, jaké potraviny jíme, ale také tím, jak potraviny vyrábíme, distribuujeme a zpracováváme. Každý z nás může něco změnit. Je třeba vychovávat nový typ spotřebitelů, takových, kteří navazují přímý vztah s lidmi, kteří jídlo vyrábějí, uvědomují si hodnotu potravin a jsou si vědomi důsledků své volby,“ říká Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.
Detaily výzvy a postup, jak se zapojit, jsou představeny na webové platformě projektu. Web nabízí tipy na projektové aktivity, seznam různých vzdělávacích témat, nápadů, již realizovaných výzev a aktivit a také vzdělávací nástroje pro učitele o strategii Od zemědělce ke spotřebiteli. Platforma obsahuje formulář k registraci realizovaných školních či studentských projektů a vyhrazený prostor pro prezentaci výsledků výzvy. Informace k výzvě jsou k dispozici v češtině, angličtině, němčině a slovenštině.
V diskusích o potravinách a klimatu musí být lépe slyšet hlasy mladých lidí a musí být umožněno každému, aby se stal součástí řešení. Vzdělávání a účast občanů by měly být ústředním bodem řešení klimatických změn: potravinové a environmentální vzdělávání ve školách všech stupňů, transparentnost a sdílení znalostí povedou ke spravedlivým řešením. „Proto se náš projekt snaží inspirovat mladé lidi, aby se stali změnou, kterou chtějí vidět. Prostřednictvím zapojení se do výzvy se školy a studenti mohou stát činiteli změny díky udržitelnějšímu výběru potravin a ekologičtějším spotřebním návykům. Produkce potravin má klíčovou roli při poškozování životního prostředí a změně klimatu a je to oblast, ve které můžeme všichni sehrát pozitivní roli.
"Výzva Young Food Change Makers Challenge představuje sílu spolupráce a odhodlání tří organizací ze střední Evropy řešit kritické problémy v oblasti produkce, zpracování, spotřeby a plýtvání potravinami. Věříme, že díky aktivnímu zapojení škol a studentů přispěje tato iniciativa ke zvýšení angažovanosti mladých lidí v oblasti jídla a stravování. Těšíme se na to, že z této výzvy vzejdou projekty, které budou mít reálný pozitivní dopad a budou inspirovat další změny. Do výzvy se mohou zapojit školy a studenti z celé Evropy,“ vysvětluje Tom Václavík.
Další informace o výzvě Young Food Change Makers Challenge naleznete na adrese https://www.schoolfoodclimatechallenge.eu/cz/bud-tvurcem-zmeny/o-co-jde.