Nové finské stravovací směrnice – méně masa a alkoholu, více zeleniny a bobulovin
Národní výživové směrnice finského úřadu pro potraviny doporučují konzumovat maximálně asi 350 gramů červeného masa na osobu týdně - úřad však doufá, že lidé budou jíst mnohem méně.
Finská národní rada pro výživu doporučuje jíst více zeleniny a bobulovin a zároveň omezit konzumaci masa a alkoholu.
Na základě nových pokynů úřadu by lidé ve Finsku měli v ideálním případě denně zkonzumovat přibližně 500-800 gramů zeleniny, ovoce a bobulovin, což je oproti předchozímu doporučení – vydanému v roce 2014 - přibližně 500 gramů denně více.
„To, jak se člověk stravuje, je v konečném důsledku jeho osobní volba, ale je dobré si uvědomit, že rostlinná strava nejen snižuje zdravotní rizika, ale také zmírňuje dopady změny klimatu,“ tvrdí Juha-Matti Katajajuuri, odborný výzkumný pracovník finského Institutu přírodních zdrojů.
Aktualizované doporučení rovněž doporučuje konzumovat maximálně 350 gramů červeného masa (tedy hovězího, vepřového a jehněčího) týdně, přičemž podíl zpracovaného masa by měl být co nejnižší. To je výrazný pokles oproti 500 gramům, které byly doporučovány při posledním zveřejnění pokynů před deseti lety.
Ve sdělení se dále uvádí, že z ekologických i zdravotních důvodů by bylo lepší, kdyby lidé konzumovali výrazně méně než doporučených 350 gramů masa týdně.
Jedná se o první národní výživové doporučení potravinového úřadu, které při vydávání doporučení ohledně spotřeby masa zohledňuje také environmentální faktory.
Národní rada pro výživu vedla při sestavování pokynů pracovní skupinu složenou z ministerstev, univerzit, spotřebitelských skupin, potravinářského průmyslu a nevládních organizací.
Pijte co nejméně alkoholu
Pokud jde o alkohol, úřad nestanovil minimální množství, protože podle něj není možné definovat bezpečné množství.
Doporučení však naznačují, že pokud člověk alkohol pije, měl by ho konzumovat co nejméně. Již dříve úřad poskytl pokyny ohledně maximálního denního množství alkoholu, které by měl dospělý člověk zkonzumovat.
Omezte kofein
Vzhledem k tomu, že Finové mají pověst milovníků kávy, zařadil úřad pro potraviny poprvé doporučení týkající se konzumace kofeinu. Podle pokynů by lidé měli obecně omezit příjem nefiltrované kávy a také sladkých a energetických nápojů. Mezi nefiltrované kávy patří například káva řeckého a tureckého typu a také latté a cappuccino na bázi espressa.
Úřad uvedl, že toto doporučení vydává proto, že nefiltrovaná káva může vést k vysokému krevnímu tlaku a zvýšené hladině cholesterolu. Podle tohoto doporučení by dospělý člověk neměl vypít více než 400 miligramů kofeinu denně, přičemž se berou v úvahu všechny možné zdroje. Toto množství, 400 miligramů, odpovídá přibližně čtyřem šálkům filtrované kávy.
Těhotným a kojícím ženám se doporučuje konzumovat polovinu tohoto množství kofeinu, zatímco bezpečná hranice příjmu kofeinu pro děti a dospívající je maximálně 3 miligramy na kilogram tělesné hmotnosti za den.
V pokynech úřadu se rovněž uvádí, že snížení spotřeby kávy je prospěšné pro životní prostředí, protože káva je jedním z produktů finské stravy, který nejvíce negativně ovlivňuje globální biologickou rozmanitost.
Zdroj: https://www.greenqueen.com.hk/finland-food-based-dietary-guidelines-red-meat-plant-based-protein/