Kuchařky školních jídelen v Ústí nad Labem se vzdělávaly
Město Ústí nad Labem je zapojeno v síti Zdravých měst a zdravé stravování dětí považuje za důležitou součást zdravého životního stylu. To bylo důvodem, proč se rozhodlo podpořit vzdělávání kuchařek školních jídelen. Školení, které vedl Michal Křepelka, lektor programu Skutečně zdravá škola, celkem absolvovalo 13 kuchařek ze tří škol v Ústí nad Labem.
Cílem školení bylo prostřednictvím praktických rad a návodů pomoci zaměstnancům školní jídelny zvýšit efektivitu a produktivitu práce ve školní kuchyni při přípravě chutných a zdravých pokrmů. Celodenní školení proběhlo v pátek 14. dubna a lektor kuchařky mimo jiné seznámil s tím, jak co nejefektivněji využívat dostupné technologie v kuchyni, mimo jiné pro zjednodušení a zrychlení výroby pokrmů využitím například nočního vaření. Lektor také navrhnul různá řešení k odstranění nedostatků v kuchyni při úpravách masa a zeleniny vedoucí k zefektivnění kuchařské práce a představil jednoduché, rychlé a zdravé řešení přípravy pokrmů včetně přírodního dochucení.
Školení proběhlo v kuchyni ústecké Základní školy Rabasova a kromě „domácích“ kuchařek se jej účastnily také kuchařky ze školních jídelen Základní školy a Mateřské školy SNP a Základní školy Pod Vodojemem. Kuchařky byly s průběhem školení velmi spokojené a odnášejí si do své každodenní práce spoustu nových poznatků a dovedností.
Program Skutečně zdravá škola pomáhá ve školách rozvíjet kulturu zdravého a udržitelného stravování. Zapojování pracovníků školních jídelen je klíčovým prvkem programu. „Školy, které program realizují s největším úspěchem, jsou ty, které angažovaly kuchařky do centra dění programu a zapojily je do změn. Kuchařky mohou inspirovat a motivovat žáky k tomu, aby si vybírali zdravé pokrmy, společnými nápady mohou z jídelny vytvořit velmi příjemný a kulturní prostor. Mohou se podělit o své dovednosti s rodiči či s žáky v hodinách vaření nebo odpoledních kroužcích vaření. Máme zkušenost, že kuchařky ve školních jídelnách jsou mimořádně šikovné a ochotné učit se novým postupům,“ říká Karolina Kallmünzerová, manažerka programu Skutečně zdravá škola.
„Abychom kuchařkám pomohli plnit kritéria programu a rozšířili jejich znalosti a dovednosti, pořádáme vzdělávací školení přímo v kuchyni. Již přes 400 pracovníků školních jídelen prošlo našimi praktickými školeními. Od listopadu 2020 do dubna 2022 se online vzdělávacích akcí zúčastnilo téměř 2 tisíce pracovníků školních jídelen a pedagogů,“ doplňuje Karolina Kallmünzerová.