Jídlo spojuje – inspirace do hodin vaření

9. 10. 2023
Skutečně zdravá škola

V minulých týdnech jsme dokončili projekt "Inkluzivní vzdělávání skrze praktické aktivity: vaření a stolování". Projekt finančně podpořily Fondy EHP v rámci programu Vzdělávání. Projekt probíhal v období 1.8.2021 – 31.7.2023

Cílem projektu bylo podpořit inkluzi romských dětí a žáků ve vzdělávání prostřednictvím vzdělávání učitelů a učitelek a vytvořením vzorových vzdělávacích programů pro mateřské i základní školy. Vzdělávací aktivity v rámci projektu byly založeny na zařazení praktických, zážitkových lekcí s využitím tématu jídlo, vaření a stolování a souvisejících zvyků, příběhů a her. Prostřednictvím těchto aktivit dochází k rozvoji řady vědomostí, dovedností i klíčových kompetencí učitelů i žáků. Společné vaření a stolování je oblast, kde vynikne kulturní odlišnost většinové a romské populace, a současně je to oblast, která dokáže různé kultury propojovat a sbližovat. V rámci projektu jsme spolupracovali s norským partnerem – střední školou v Nannestadu. Norský partner se podílel na vytvoření vzdělávacích programů, včetně zařazení „norských lekcí“, a vedl praktický workshop s vařením ve škole Na Beránku v Praze.

Nic nespojuje lidi tak dobře jako jídlo. Určitě se shodneme, že absolvent základní školy by měl umět uvařit jednoduchý pokrm pro sebe i své přátele. Ale že se společné vaření ve škole dá využít také jako nástroj pro rozvoj dalších vědomostí i dovednosti, na podporu žádoucích postojů i rozvoj prakticky všech klíčových kompetencí? Samozřejmě! A navíc je společné vaření a stolování výborným nástrojem inkluze. Například pokud jde o romské děti a žáky. Romové a jídlo, Romové a oheň, Romové a příběhy – jsou to klišé? Nemusí tomu tak být. Společné vaření a stolování je mnohem vhodnější metoda pro vzdělávání (nejen) romských žáků a získání jejich zájmu než obvyklý výklad–cvičení-test. Do našeho projektu bylo zapojeno 12 základních škol z různých krajů republiky. Ve školách jsme uskutečnili úvodní vzdělávací a motivační seminář, kterého se zúčastnilo 162 učitelů a učitelek. Školám jsme předali nově vytvořený metodický materiál „Romská a norská kuchyně – inspirace do hodin přípravy pokrmů“ s 15 ověřenými romskými a norskými recepty a popisem doprovodných aktivit. Ve školách se poté uskutečnilo ověření vybraných lekcí ve výuce, do něhož se zapojilo téměř 300 žáků a žákyň. Téma inkluze – „Jídlo  spojuje“ bylo hlavním tématem konference, která se konala 5. listopadu 2022 v Praze. Náš norský partner, střední škola v Nannestadu, přispěl skvělými recepty norské kuchyně a tým ve složení dva učitelé a dva studenti vedl v Praze ve škole Na Beránku přípravu kompletního oběda v norském duchu pro celou školu. Největší úspěchy projektu: vytvoření nového, obsahově i graficky atraktivního metodického materiálu do hodin přípravy pokrmů a zařazení romských receptů na program hodin vaření. Velmi pozitivní ohlasy od dětí i učitelek. Vybíráme z mnoha: „Je fajn, že se dělá něco na podporu romské kultury, protože ty děti o tom vlastně nic neví.“  „Zapojením do tohoto projektu jsme se ujistili v tom, že když opravdu něco chceme, společně to dokážeme, a ještě si to užijeme. Byl to pro všechny nezapomenutelný zážitek.“ „Máte pravdu, romské, ale i české děti nejvíce baví praktické činnosti. Mě předtím nikdy nenapadlo uvařit něco z romské kuchyně. Ale po téhle zkušenosti ji určitě příští rok znova zahrnu do pracovních činností.“

 Kontakt: Helena Burianová, helena@skutecnezdravaskola.cz

Projekt je financován z Fondů EHP 2014-2021, program Vzdělávání.

Prostřednictvím Fondů EHP přispívají Island, Lichtenštejnsko a Norsko ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů

v Evropském hospodářském prostoru (EHP) a k posilování spolupráce s patnácti evropskými státy.

Motto programu: Společně pro zelenou, konkurenceschopnou a inkluzivní Evropu.

Zprostředkovatelem programu je Dům zahraniční spolupráce.

www.dzs.cz

www.eeagrants.cz

Jídlo spojuje – inspirace do hodin vaření 1Jídlo spojuje – inspirace do hodin vaření 1Jídlo spojuje – inspirace do hodin vaření 1Jídlo spojuje – inspirace do hodin vaření 1
Zpět na výpis