Je možné využívat plodiny ze školní zahrady ve školní kuchyni? Ano, je.
Psali jsme to této problematice v loňském roce. Dle vyjádření paní MUDr. Jarmily Rážové, Ph.D., ředitelky odboru ochrany veřejného zdraví a zástupkyně hlavního hygienika ČR, říká, že používání vlastních výpěstků na školních zahradách při přípravě školního stravování je možné, za podmínky, že bude s produkty nakládáno v souladu s postupy správné hygienické praxe a bude zajištěna jejich sledovatelnost, tzn. že bude vedena evidence a že ovoce a zelenina budou čerstvé mechanicky nepoškozené a bez známek kažení.
Abychom školním jídelnám využití výpěstků žáků na školních zahradách ještě více usnadnili, nechali jsme si od MVDr. Pavla Hradeckého, odborníka na problematiku tvorby hygienických předpisů pro gastronomické provozy s 25letou praxí, vypracovat vzorové Zásady správné výrobní a hygienické praxe při využití potravin rostlinného původu ve společném stravování, který školním jídelnám nabízíme jako doporučený podklad pro zpracování vlastních Zásad správné hygienické praxe.
Pěstování zeleného koření, zeleniny a ovoce dětmi a žáky na školních zahradách je nedílnou součástí programu Skutečně zdravá škola. Školní zahrady pomáhají dětem naplnit potřebu zkoumání a objevování v přirozeném prostředí, smysluplný pohyb na čerstvém vzduchu a prožívání cyklu čtyř ročních období. Prostřednictvím vlastní zkušenosti péče o zahradu mohou žáci pochopit smysl a hodnotu práce i jídla. Z práce na zahradě budou mít děti o to větší radost, když uvidí, že jejich výpěstky končí v pokrmech, které jedí ve školní jídelně.
Proto neváhejte a obohaťte vaše pokrmy o čerstvé bylinky ze školní zahrady. Potřebujete pomoc s oživením pozemku u školy? Využijte akci Týden s prarodiči na školní zahradě.