Jak se dělá Skutečně zdravá škola – díl 2
V těchto dnech získala naše Waldorfská mateřská škola Turnov stříbrný certifikát Skutečně zdravé školy. Dosažení této mety nás velmi potěšilo, a nabízí se malé ohlédnutí celé cesty k tomuto úspěchu.
Téma zdravého a kulturního stravování malých dětí nám není cizí, ba naopak. Waldorfská pedagogika to považuje za jeden z velmi důležitých pilířů ve výchově malého človíčka. Kdy jindy, než v prvním sedmiletí, se má malé dítě naučit zdravě jíst a osvojit si všechny kulturní návyky přijímání stravy, poznat, odkud k nám jídlo přichází, a dokonce si zkoušet jídlo připravit. Naučit se vnímat kvalitu jídla, umět hezky stolovat a jídla si vážit.
A úkolem nás dospělých je podávat dítěti jídlo kvalitní, v ideálním složení pro jeho rozvíjející se organismus, a taky chutně připravené, s láskou vařené.
Ano, toto vše máme již dlouhou dobu ve vědomí a pracujeme na tom. Přesto, když jsme se někdy před 7 lety poprvé setkaly ve školce s projektem Skutečně zdravé školy, nastal čas téma znovu probrat a zeptat se: děláme opravdu maximum?
Byl rok 2014 a my jsme se nacházeli v ne zrovna jednoduché situaci. Naše původní školka 35 let stará byla zbouraná, a my sídlili na provizorním místě na druhé straně města v Hotelové škole ve třetím patře budovy bez zahrady a školní kuchyně. Ale blýskalo se na lepší časy. Na původním místě školky vyrůstala z prostředků zřizovatele nová budova se zcela novou zahradou a zbrusu novým vybavením. Aby toho nebylo málo, dala nám naše mnohaletá paní kuchařka výpověď. No dobrá, bude to tedy restart se vším všudy. Ale kde teď narychlo sehnat dobrou kuchařku? Rozhodily jsme sítě a našly naši Lucku. Vyučenou kuchařinku, která nikdy ve školce nevařila a po vyučení šla pracovat mimo obor. A tak v září 2014 nastupuje Lucka s mírně rozklepanými koleny do vyšperkované kuchyně s novým konvektomatem a kuchařskou knihou v podpaží. O to větší nadšení ji provází a do vaření pro děti se pouští s velkou chutí, zkouší, učí se novým věcem a chodí na semináře a kurzy zdravé výživy. Když slyší větu: Přihlásíme se do Skutečně zdravé školy? S odpovědí vůbec neváhá: Jasně! A přidává na intenzitě. Ladí po večerech jídelníčky a zkouší nová zdravá jídla či vylepšuje ta stará. A pak přichází do školky druhá důležitá osoba Míša, vedoucí školní jídelny. Chvíli se s Luckou vylaďují a po čase začnou tvořit dobrý tým. Míša se dává do shánění nových dodavatelů, hledá místní produkty a farmáře a neváhá sama dojet pro čerstvé potraviny, které nám nemohou být doručeny. Brzy si změny začnou všímat rodiče. Děti chodí domů s tím, že jim ve školce chutná. Mami, já chci, abys udělala to dobré jídlo ze školky. A maminky chodí a prosí o recepty. Ledy se hnuly a vše je na dobré cestě. Chvíli trochu bojujeme s financemi a optimální cenou jídla, ale i to vylaďujeme a nyní už nebýváme v červených číslech. Rodiče nás podporují a za kvalitní jídlo pro děti si připlatí rádi.
U nás dětem prostě chutná. Každé jídlo zahajujeme tím, že zapálíme svíčku, chytneme se za ruce a řekneme si průpověď: Všechno, co roste ze Země, chutná a voní příjemně. Sluníčko s deštěm den co den semínka vytahuje ven. Děkujeme, Sluníčko, žes uzrálo zrníčko, děkujeme Země milá, žes to zrnko v sobě skryla. Stolujeme v klidu a rádi si u jídla povídáme. Na konec za jídlo poděkujeme: Děkujeme milá Země, děkujeme milé Slunce. Tyto malé rituály jsou pro předškolní dítě velmi důležité a podporují všechny naše výchovné cíle, pomáhají dětem, ale i nám samým.
Nedílnou součástí vybavení našich školních tříd tvoří kuchyňky a tak s dětmi každý týden pečeme. Úterní odpolední svačinku si děti připravují samy. Ráno meleme mouku, dostáváme i čerstvě namletou mouku od jedné maminky. Zaděláváme těsto a pečeme různé pečivo, které se proměňuje podle ročního období: na podzim vdolky s jablky, na Martina šátečky či záviny, na Vánoce cukroví a vánočky, na jaře mazanečky a v létě různé šneky či věnečky. To, že děti na vlastní kůži zkouší jídlo připravit, je velmi důležité a také to mnohem lépe chutná.
Také si na naší nové zahradě zkoušíme něco vypěstovat, máme vyvýšené záhonky na zeleninu a také spoustu jedlých plodin a keřů, a také staré jabloně. Už je nepsaným pravidlem, že na jaře a na podzim nám s pracemi na zahradě pomáhají rodiče, a děti u toho nesmí chybět. Společné akce s rodiči a veřejností nás vůbec provázejí celý rok, a dobré zdravé jídlo tam nikdy nesmí chybět.
K dosažení stříbrného certifikátu Skutečně zdravé školy nám na jaře 2020 už nechybělo moc. Ještě sehnat biologicky odbouratelný přípravek do myčky nádobí, a také se poohlédnout po lepším dodavateli čerstvých ryb a vajec. A vše se nakonec podařilo a už si pochutnáváme i na čerstvém pstroužkovi z místní rybárny Mlsná štika, kde nám ochotně i ryby vykostí.
Nakonec musím všem kolegyním ze školky moc poděkovat za vše, co pro děti dělají, a též rodičům a zřizovateli školky městu Turnov za podporu. Bez ní bychom této mety nedosáhli.
A poslední slovo mají rodiče (přišlo na mail školky 1. 3. 2021):
Vážená paní ředitelko,
gratuluji Vám k získání stříbrného certifikátu. Jsem velice ráda, že je školka, kterou naše děti navštěvují, zapojena do tohoto programu a mají tak už od předškolního věku možnost poznat zdravou a rozmanitou stravu. Od paní kuchařky Lucky už jsem převzala několik receptů a doma mají velký úspěch. Věřím, že to obnáší mnoho úsilí a práce navíc, ale troufám si tvrdit, že tak jako já, tak i mnoho dalších rodičů si toho váží a jsme za to vděční.
S pozdravem a přáním pohodových dnů celému kolektivu školky
Kamila Tůmová
Hana Lamačová, Waldorfská mateřská škola Turnov