Jak na zdravější a udržitelnější stravování ve škole - cyklus webinářů pro kuchařky i pedagogy
Kdy: září 2024 až duben 2025, přesné termíny viz níže
Kde: online – aplikace ZOOM
Pro koho: cyklus přednášek je určen pro pracovníky školních jídelen, pedagogy a vedení mateřských, základních a středních škol.
Proč se účastnit: Cyklus webinářů představí klíčová témata pro rozvoj zdravějšího a udržitelnějšího školního stravování. Jednotlivé přednášky se zaměří na různé úrovně školního stravování: od tvorby jídelníčků, přes možnosti minimalizace zbytků jídla a odpadů s cílem redukce plýtvání jídlem, podporou zdraví strávníků, spolupráci s žáky a jejich aktivní víceúrovňového vzdělávání o aspektech výživy, která je povede k pochopení konceptu Jedno zdraví (One-health) a k vědomějšímu životnímu stylu.
Cena: zdarma
Lektorka: MUDr. Dana Maňasková, lékařka a výživová poradkyně, Centrum preventivní medicíny Praha, lektorka programu Skutečně zdravá škola
Každý účastník obdrží Doklad o absolvování školení.
Program a obsah přednášek
Tvorba jídelníčku
Kdy: středa, 25.9., 2024, 15 – 16:30 hod.
Co: Volba a tvorba jídelníčku pro školní jídelnu nemusí být neměnná forma dána sbírkou normovaných receptur a dětmi tradičně odmítaných pokrmů. Pobavíme se o tom, jaká hlediska vzít v potaz při výběru a tvorbě nových receptur. Jak můžeme školní obědy začít více propojovat s dětmi, s lokálními producenty a sezónní nabídkou.
Postupné vystavování
Kdy: středa, 30.10.2024, 15 – 16:30 hod.
Co: Jak nenásilně překonat averze dětských strávníků k různým potravinám a strachy z neznámých surovin. Jak sestavit jídelníček, tak, aby se při postupném vystavování zdravější a udržitelnější stravě a uplatňování zásad oběhového hospodářství při nakládání se surovinami zabránilo plýtvání potravinami.
Potravinové preference
Kdy: středa, 27.11.2024, 15 – 16:30 hod.
Co: Co stojí za plýtváním potravin ve školních jídelnách? Proč mají některé děti tolik zábran něco sníst? Je to důvod ke zlobě na děti nebo jejich rodiče? Kde se to bere a jak s tím lze pracovat. Zaměříme se na postupy a techniky přípravy pokrmů, které zvýší oblibu potravin ve školním stravování a zabrání jejich odmítání, počínaje lepším pochopením fungování potravinových preferencí dětí.
Aktivní učení
Kdy: středa, 29.1.2025, 15 – 16:30 hod.
Co: Co vše lze udělat pro oživení vztahu mezi strávníky a školní kuchyní? Jak využít potenciál školní kuchyně, a ještě více začlenit školní stravování do výchovy ke zdraví a pro život? Představíme náměty na práci s dětmi ke zkoumání potravin a jejich vlastností k rozvoji chuťové zkušenosti, imaginace a schopnost vařit bez receptů. Jak využít vzdělávací pokusy s potravinami k překonání strachu. Jak a proč využít školní stravování jako vzdělávací modul pro učení chutí a zlepšení potravinové gramotnosti. Příklady konkrétních vzdělávacích aktivit vhodných do různých předmětů výuky.
Fermentace
Kdy: středa, 26.2.2025, 15 – 16:30 hod.
Co: Základní principy různých typů fermentací potravin. Návody, jak začít fermentovat a proč vůbec. Recepty a tipy k usnadnění fermentace a upozornění na možné chyby, kterým se vyhnout.
Polotovary
Kdy: středa, 26.3.2025, 15 – 16:30 hod.
Co: Umění tvořit polotovary je další krok k minimalizaci plýtvání potravinami. Probereme některé postupy a tipy, jak efektivně zpracovat, skladovat, konzervovat a využít nejrůznější zbytky surovin z vaření a jejich následné použití.
Proteiny ve stravě a jejich význam ve školním obědu
Kdy: středa, 30.4.2025, 15 – 16:30 hod.
Co: Aspekty, které je nutné mít na mysli při tvorbě jídelníčků bez ohledu na moderní výživové trendy. Co nám opravdu nesmí ve stravě chybět a proč. Podoby nevhodného příjmu živit dětmi v dobách dostatku a jeho dopady.
Registrace
Na jednotlivé webináře se budete moci registrovat online. Prosím, sledujte Kalendář akcí, kde najdete jednotlivé webináře a možnost registrace.