JAK FUNGUJE ŠKOLNÍ JÍDELNA: Záhady v kuchyni
Představujeme vám vzdělávací materiál Jak funguje školní jídelna, který je součástí metodického vzdělávacího modulu Vaření pro žáky základní školy - 2. stupeň.
Program je příkladem, jak vést hodiny vaření atraktivně a inovativně tak, aby byli aktivně zapojeni všichni žáci, aby docházelo k rozvoji klíčových kompetencí a současně aby připravované pokrmy byly v souladu se zásadami zdravé výživy, s důrazem na vaření ze základních přirozených potravin. V rámci programu žáci pracují samostatně v několika skupinách, jež mají různou náplň činnosti, a plní zadané úkoly dle pracovních listů.
V rámci programu Jak funguje školní jídelna se žáci vydávají na dobrodružství, které následuje vůni čerstvě uvařených obědů a odhalují tajemství školní jídelny! Jak probíhá příprava a kdo jsou hrdinové za okýnkem školní jídelny?
Ve vzdělávacím modulu se žáci rozdělí do týmů a vydají se na dobrodružnou cestu po světě vaření pro stovky hladových strávníků. Sami si vyzkouší, jaký je to pocit stát za pultem školní jídelny a přemýšlet o každém kroku při přípravě chutných pokrmů.
Budou se ptát: Kdo sestavuje jídelníček? Jak probíhá příprava surovin a kdo má na starosti čistotu kuchyně? Jak funguje výdej stravy a co se děje se zbytky pokrmů?
Skupiny žáků vytvoří barevné myšlenkové mapy plné klíčových pojmů, od „školní jídelna“ ve středu až po jednotlivé pracovní části kuchyně, jako jsou „úsek zaměřený na přípravu těsta“ nebo „varna“. Kreslením obrázků a přidáním vlastních zkušeností obohatí své mapy.
Ty nejzdařilejší myšlenkové mapy mohou být zveřejněny na webu školy nebo na nástěnce ve školní jídelně, aby se mohli všichni seznámit s fascinujícím světem školní jídelny.
Vyzkoušejte vzdělávací program a nechejte vaše žáky objevit, jak funguje srdce vaší školní kuchyně!