Inspirace z kodaňských „Jedlých škol“
Město Kodaň chce podporovat potravinovou gramotnost, posilovat komunitní život a zajistit, aby se Kodaň stala zeleným, zdravým a vitálním kulinářským městem, které je úzce propojeno s regionálním potravinovým systémem ve prospěch všech svých obyvatel – a slouží jako inspirace pro zbytek světa.
Součástí ambiciózních cílů v oblasti zdraví, udržitelnosti a sociálního potenciálu stravování, jež jsou vyjádřeny ve Strategii stravování města Kodaně z roku 2019, jsou také tak zvané „Jedlé školy“ (Madskole).
Jedlá škola je základní škola, kde se každý den připravuje zdravé a chutné jídlo z čerstvých surovin, kde jsou žáci zapojeni do práce v kuchyni a kde dospělí a děti společně jedí, povídají si, ochutnávají a poznávají svět jídla.
Princip Jedlých škol stojí na společných hodnotách a zároveň ponechává dostatek prostoru pro místní, kreativní a individuální řešení. Jedlé školy jsou veřejné školy v Kodani, které navštěvují žáci ve věku od 6 do 15 let. Tyto školy jsou vybaveny vlastní kuchyní – vývařovnou a velkou jídelnou, a kromě běžných učebních osnov se v nich klade velký důraz na praktické vzdělávání o jídle a stravování.
Manifest Jedlých škol
- Jedlá škola zahrnuje všechny
- Ve Jedlé škole jedí všichni společně
- V Jedlé škole se pokrmy připravují z čerstvých surovin
- V Jedlé škole se rodiče inspirují a učí se od svých dětí.
- Každá Jedlé škole má svoji jedlou zahradu
- Jedlé škole rozvíjí mezioborové vzdělávání
- Jedlé škole je srdcem a tepem místní komunity
- Jedlé škole je prostorem pro učení
- V Jedlé škole děti vaří
- V Jedlé škole je jídlo středem pozornosti
V roce 2023 bylo v Kodani 20 Jedlých škol. Přibývají další, každá nově postavená veřejná škola již má vlastní kuchyni a rozvíjí koncept „jedlé školy“. To znamená, že v budoucnu více dětí bude moci jíst čerstvě připravené a zdravé obědy a bude mít příležitost k mezioborovému učení ve speciálních výukových prostorách, které Jedlé školy nabízejí.
Praktické vzdělávání– žáci v kuchyni
Vzdělávání o jídle a výživě můžete rozvíjet na kterékoli škole. Výjimečnost Jedlé školy spočívá v tom, že každodenně rozvíjí praktické dovednosti žáků o jídle a vaření přímo ve školní kuchyni. Ve všech Jedlých školách se žáci každý den od brzkého rána až do odpoledne zapojují do přípravy obědů. Počet denně zapojených studentů se na jednotlivých školách liší, ale obvykle je v kuchyni 3-8 žáků. Jednotliví žáci se v kuchyni vystřídají přibližně dvakrát až třikrát za školní rok. Žáci pomáhají se všemi úkoly a pouze největší stroje nebo nebezpečné úkoly zvládá dospělý profesionální personál kuchyně sám.
Video - klikněte na obrázek
Týden po týdnu
Žáci pracují v kuchyni celý týden a úkoly v kuchyni jim vyplňují celý školní den. Práce v kuchyni po dobu jednoho týdne umožňuje studentům zvyknout si na pracovní podmínky a vybudovat si dobrou rutinu s dospělými v kuchyni.
Zapojení do plánování jídelníčku
Pomoc při plánování týdenního jídelníčku nebo jeho částí je skvělým způsobem, jak žáky připravit na nástup do kuchyně. Žáci se již týden nebo měsíc předem diskutují o výběru pokrmů, takže je čas objednat suroviny a produkty na základě toho, co je naplánováno.
Dialog mezi kuchyní a třídou
Úspěšné zapojení žáků vyžaduje komunikaci a koordinaci mezi učiteli a týmem kuchyně. Dialog mezi kuchyní a třídním učitelem probíhá před začátkem, během a po skončení pobytu žáků v kuchyni. Učitel s žáky navštěvuje pracovníky kuchyně předem, aby společně probrali praktickou výuku a pedagogické perspektivy. Zástupce vedení kuchyně zase navštěvuje třídu, aby probral, co se bude v kuchyni v následujícím týdnu dít.