Proč nemůžeme doporučit?
Některé vedoucí školních jídelen nás svým dotazy upozornily, a my jsme si následně ověřili, že v některých produktech dodavatele J.K.FOOD Jaroslav Kostera s logem CEFF - Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie, jsou obsaženy glutamáty.
Glutamáty jsou v produktech „schovány“ pod těmito názvy: „bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteiny, kvasničný extrakt, autolyzované kvasinky, želatina, kaseinan sodný nebo vápenatý, kvasnicový výtažek, rostlinný bílkovinný hydrolyzát, hydrolyzovaná rostlinná bílkovina, sojový extrakt.
Jedná se o látky, ze kterých glutamát vznikne po zahřátí potraviny. Skutečně zdravá škola upozorňuje školní jídelny na tyto alternativní názvy na obalech výrobků v manuálu Čteme etikety, který vytvořila ve spolupráci s Fér potravinou.
Fér potravina odhaluje nebezpečí skrytých glutamátů i na svých webových stránkách www.ferpotravina.cz . Dozvíte se, že výrobci přišli na způsob, jak použít zvýrazňovače chutí a vůní, známé pod souhrnným názvem glutamáty, bez jejich přímého uvedení.