Tisková zpráva: Již 40 z 293 škol plní bronzová kritéria programu Skutečně zdravá škola, tři školy plní stříbrná kritéria
Program Skutečně zdravá škola dnes realizuje 293 škol z celé České republiky. Tyto školy navštěvuje 49 823 dětí, žáků a studentů. Nejvíce škol je zapojeno v Jihomoravském (60) a Středočeském kraji (37) a v Hlavním městě Praha (29 škol).
Konference Skutečně zdravé školy každoročně veřejně hodnotí a prezentuje úspěchy škol zapojených do stejnojmenného programu. Školy v rámci programu usilují o zlepšení školního stravování a zlepšení vzdělávání o výživě a mohou v něm dosáhnout tří stupňů-certifikátů, bronzového, stříbrného a zlatého, podle toho, jak se jim daří plnit předem stanovená kritéria.
V rámci konference budou školy prezentovat své úspěchy a proběhne také představení řady vzdělávacích aktivit a programů s tématikou jídla, které mohou školy zapojit do svých školních vzdělávacích programů.
V letošním roce dosáhlo na bronzový certifikát 23 škol, 3 školy získaly stříbrný certifikát. Co konkrétně (nejen) bronzové školy dělají?
- Čím dál více jsou využívány školní zahrady jak k výuce, tak k pěstování ovoce a zeleniny. Kuchařky využívají zahrady k pěstování bylinek.
- Velmi oblíbené jsou aktivity související s vařením. Děti vítají možnost připravit ve cvičné kuchyňce zdravé pokrmy.
- Řada škol organizuje různé projektové dny, vzdělávací akce a jarmarky či zahradní slavnosti, na které zve rodiče. Děti sami pomáhají s organizací, zajištění občerstvení a nabízí své výpěstky.
- Několik jídelen zorganizovalo vaření pro rodiče nebo připravily tematické dny dle sezóny nebo tradiční pokrmy různých zemí.
- Jídelny využívají místní dodavatele surovin a potravin.
- V některých školních jídelnách se zabydlely salátové bary. Školy se shodly, že je děti přijaly s nadšením a zvýšila se díky nim konzumace čerstvého ovoce a zeleniny.
- Školní jídelny omezily nebo úplně vyřadily slazené nápoje.
- Vaří v maximální míře z čerstvých surovin a vyřadily polotovary a náhražky.
A co navíc dělají mimo jiné stříbrné Skutečně zdravé školy?
- Minimálně 50 % nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
- Minimálně 5 % surovin pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
- Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů.
- Jídelna používá přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR.
- Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
- Alespoň jednou ročně škola organizuje výlet do některého z místních zemědělských podniků. A pěstování zeleniny a bylinek na školní zahradě je samozřejmostí.
Školy zapojené do programu se shodují, že program Skutečně zdravá škola jim dodal inspiraci a potřebné informace, na co se mají zaměřit.
Školy, které získaly bronzový certifikát v roce 2017:
- Waldorfská základní škola a mateřská škola Brno
- Mateřská škola Hudcova, Brno
- Zdravá školka s montessori programem MATEŘINKA BRNO
- Základní škola Tyršova 1255, Kuřim
- Rehabilitační stacionář, Zlín
- Základní škola Fryšták, okres Zlín
- Jubilejní základní škola T.G. Masaryka a Mateřská škola Rusava
- Mateřská škola Pastelka, Liberec
- Mateřská škola Beruška, Liberec
- Základní škola Dubá - příspěvková organizace
- Lesní klub Skaláček, Sedmihorky
- Školička Kamarád Nové Veselí
- Mateřská škola Kollárova 71, Český Brod
- Základní škola Kněžice, okres Nymburk
- Mateřská škola MiniSvět s.r.o., Mrač, Poříčí nad Sázavou
- Základní škola a mateřská škola Tři Sekery
- ZŠ a MŠ Dětenice, okres Jičín
- MŠ Horní Rybníky, Zábrodí
- ZŠ a MŠ Prameny, Karviná
- Základní škola a mateřská škola obce Zbyslavice
- ZŠ a MŠ Ústavní, Praha
- Základní škola a mateřská škola Koloděje
- Mateřská škola Pardubice - Polabiny, Brožíkova 450
Školy, které získaly stříbrný certifikát v roce 2017:
O Skutečně zdravé škole:
Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola. Program je určen školám a v jeho rámci se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin. Pro žáky školy organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.