Mladí lidé jsou připraveni pomoci vytvořit udržitelný potravinový systém

28. 8. 2024

(Brno, 28.8.2024) Projekt School Food Climate Challenge financovaný programem Erasmus+ ukončil svou průlomovou dvouletou iniciativu, která zanechala nesmazatelnou stopu v evropském prostředí udržitelných potravin. Tisíce mladých tvůrců změn ze Slovenska, České republiky a Rakouska nejenže výzvu přijaly, ale předčily očekávání a ukázaly, že nová generace je připravena způsobit pozitivní změny v našich potravinových systémech.

Po dvou letech intenzivní práce byl projekt School Food Climate Challenge financovaný programem Erasmus+ úspěšně ukončen. „Projekt School Food Climate Challenge byl pro nás obrovským úspěchem. Podařilo se nám vytvořit vzdělávací a školicí materiály, které inspirovaly mladé lidi k pozitivní vizi budoucnosti a k aktivnímu zapojení do řešení udržitelného potravinového systému. Jsme hrdí na to, že jsme přispěli k tomu, aby se školy staly hybateli změn,“ řekl Tom Václavík, koordinátor projektu.

Do projektu se zapojilo šest partnerů ze tří zemí: Skutočně zdravá škola (SR), Skutečně zdravá škola, z.s. (CZ), DANACHDA - BILDUNG FUR NACHHALTIGKEIT (AT), Střední odborná škola obchodu a služeb, Trenčín (SR), EKO GYMNÁZIUM BRNO o.p.s. (CZ) a VBS Schönborngasse Vídeň (AT).

Anna Neumerkelová z neziskové organizace Danachda říká: „Viděli jsme, jak Greta Thunberg a hnutí Fridays for Future inspirují mladé lidi po celém světě. Tento projekt se snažil využít zájem mladých lidí a proměnit ho v konkrétní kroky v oblasti potravinových systémů. Jsme nadšeni, když vidíme, jak se mladí lidé chopili výzvy a začali provádět změny ve svých školách.“

V rámci projektu byla vytvořena online platforma pro sdílení vzdělávacích zdrojů pro učitele. Inovativní praktické aktivity jako „Studenti učí studenty“, „Vař a pomáhej“ a „Třídenní výzva pro udržitelné stravování“ přeměnily abstraktní pojmy na praktické dovednosti a vybavily studenty k řešení skutečných výzev.

Výzva Young Food Changemakers v rámci projektu motivovala studenty ze 44 škol v 10 různých zemích k vytvoření a realizaci 86 projektů, které řešily aktuální problémy a přispěly svým dílem k naplnění cílů strategie EU Od zemědělce ke spotřebiteli. Projekty realizovaly mateřské, základní a střední školy na Slovensku, v České republice, Rakousku a dalších evropských zemích. Byly představeny projekty jako např: Týden udržitelného rozvoje, Den proti plýtvání potravinami, Včelařská beseda a mnoho dalších, které poslouží jako inspirace pro další školy a studenty.

Výzva zaujala Jakuba Nekvasila, studenta pražského gymnázia, tvůrce vzdělávacího projektu Dny klimatu, místního koordinátora projektu Živá krajina, ambasadora Paktu o klimatu a zakladatele společnosti Telperion, která se zaměřuje na klimatickou výchovu a motivaci studentů k akci. Jakub se připojil ke sdílení výzvy a nahrál o ní propagační video.

Tereza Hubáčková ze slovenského občanského sdružení Skutočne zdravá škola uzavírá: „Studenti prokázali neuvěřitelnou kreativitu a odhodlání při hledání řešení pro udržitelné potravinové systémy. Výzva nám ukázala, že mladí lidé jsou připraveni hrát klíčovou roli při utváření budoucnosti naší planety.“

Projekt končí, ale jeho odkaz teprve začíná. Znalosti, dovednosti a sítě vytvořené během uplynulých dvou let jsou příslibem pokračujících inovací v oblasti udržitelných potravinářských postupů v celé Evropě. Školy a komunity, které se projektu zúčastnily, jsou nyní lépe vybaveny znalostmi a zkušenostmi pro realizaci vlastních projektů na zlepšování systému produkce, výroby a spotřeby potravin.

Více informací o projektu a jeho výsledcích naleznete na oficiálních webových stránkách projektu: https://www.schoolfoodclimatechallenge.eu.

O projektu

Cílem projektu „Školní klimatická výzva: vytvoření vzdělávacích digitálních nástrojů pro pedagogy a studenty, aby se stali skutečnými tvůrci změn při dosahování cílů udržitelného rozvoje“ bylo poskytnout učitelům vzdělávací a školicí zdroje, které by inspirovaly mladé lidi k pozitivní vizi budoucnosti a nastartovaly jejich zájem o inovativní řešení, nástroje a koncepty, které pomohou učinit potravinové systémy EU spravedlivými, zdravými a šetrnými k životnímu prostředí. Cílem projektu bylo inspirovat mladé lidi k ekologické aktivitě, vzdělání a schopnosti realizovat změny, které chtějí vidět.

Klíčové výstupy:

  • Zapojilo se 44 škol z 10 zemí, které vytvořily 86 studentských projektů.
  • Vytvořena online platforma nabízející inovativní vzdělávací zdroje pro učitele.
  • Významná podpora Jakuba Nekvasila, klimatického aktivisty a zakladatele společnosti Telperion.
  •  Projekty od „Týdne udržitelnosti“ po „Den proti plýtvání potravinami“, které představily různé přístupy k problémům potravinového systému.
  •  Iniciativa je v souladu se strategií EU „Od zemědělce ke spotřebiteli“ a propojuje politiku s občanskými akcemi.

Kontakty pro média:

Zpět na výpis