MŠ Brod nad Dyjí

Informace

148
691 81 Brod nad Dyjí
Jihomoravský kraj

www.msclovickov.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
11/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Linecké Vánoční cukroví

    12. 12. 2024

    Ne vždy a ne vše se vydaří, ale tentokrát mělo pečení úspěch. Tak uvidíme, jestli se bude dětem chtít zkusit něco i příští týden:-)

    Celý článek
  • Povídání o zdravém a nezdravém jídle

    08. 11. 2024

    Povídání o zdravém a nezdravém jídle přináší spoustu poznatků. Třeba o tom, že rodiče jedou v týdnu s dětmi do Brna do kina a dají si k večeři hamburger a hranolky....

    Celý článek
  • Dýňobraní s rodiči

    26. 09. 2024

    Dýňobraní není akce jen na dlabání dýní, ale i společná ochutnávka výrobků z dýní, které rodiče v hojné míře přinesli. Akce skvěle pojatá, děti si užily stanoviště,...

    Celý článek
  • Velikonoce

    14. 09. 2024

    Letošní volba pečení na Velikonoce padla na beránka - tak jsme sehnali formu, nakoupili suroviny - a hurá do práce. Dílo se podařilo, děti byly spokojené - a učitelé při...

    Celý článek
  • Jaro

    14. 09. 2024

    Příprava na příchod jara byla v plném proudu. Venku byla zima, ale to nás nemohlo zastavit, připravili jsme se pečlivě na příchod teplého počasí a zasadili si řeřichu,...

    Celý článek
  • Mezinárodní den čokolády

    14. 09. 2024

    Mezinárodní den čokolády jsme se rozhodli oslavit trošku obyčejně - prostou ochutnávkou. Aby to však nebylo pro děti tak jednoduché, očka byla zakrytá o poznávání chutí...

    Celý článek
  • Návštěva zemědělské farmy

    28. 07. 2024

    Na farmu do vedlejší vesnice jsme si jeli zasadit něco pro maminky a vyzkoušet si práci v přímém přenosu

    Celý článek
  • Poznávání potravin se zavázanýma očima

    28. 07. 2024

    Je to vždycky poměrně velká chvilka napětí, co se zavázanýma očima ochutnám:-)

    Celý článek
  • Žížaly

    28. 07. 2024

    Vyčarovat pěkné žížaly nebyl problém, ale ochutnat je nikdo nechtěl do té doby, než bylo odhaleno tajemství – nebyly to žížaly, ale křupky

    Celý článek
  • brouzdání v kalužích

    28. 07. 2024

    Brouzdání a objevování v kalužích je překvapivě velká zábava, i když za celou hodinu nic neobjevíme

    Celý článek
  • Setkání s rodiči

    28. 07. 2024

    Akce s rodiči mají vždy své kouzlo, stanoviště byly koncipovány na co největší využití přírodních materiálů z prostor MŠ

    Celý článek
  • Jízda na koních - ale ne všichni

    28. 07. 2024

    I když bylo velké vedro, koně s námi měli velkou trpělivost, navíc prohlídka celého hospodářství nám zabrala dost času a přinesla spoustu nových poznatků - ale ne všichni...

    Celý článek
  • Příprava na Wimbledon

    28. 07. 2024

    Na těchto kurtech v Hrušovanech nad Jevišovkou vyrostla úspěšná tenistka - Sára Bejlek. Co když některé z našich dětí bude kráčet v jejích stopách...

    Celý článek
  • Vánoční pečení

    17. 01. 2023

    Když Vám něco chutná a máte toho málo, co uděláte? Jdete si to koupit. A když Vám to chutná a nechcete to kupovat, co uděláte? Uvaříte si to. V našem případě - upečete...

    Celý článek
  • Farma

    28. 06. 2022

    Podívat se na soukromou farmičku ve vesnici je vždy zážitek, jen to horko nepřálo ani nám ani zvířatům. Ale vždy je dobře podívat se, že zvířata z mobilu a tabletu...

    Celý článek
  • [COPY] Farma

    28. 06. 2022

    Podívat se na soukromou farmičku ve vesnici je vždy zážitek, jen to horko nepřálo ani nám ani zvířatům. Ale vždy je dobře podívat se, že zvířata z mobilu a tabletu...

    Celý článek
  • [COPY] Farma

    28. 06. 2022

    Podívat se na soukromou farmičku ve vesnici je vždy zážitek, jen to horko nepřálo ani nám ani zvířatům. Ale vždy je dobře podívat se, že zvířata z mobilu a tabletu...

    Celý článek
  • Návštěva včelaře

    10. 06. 2022

    Cíl: - představit práci včelaře - poznat včelařské pomůcky - osvojit si rozdíl mezi včelou a vosou - uvědomit si nebezpečí, ke kterému může dojít při práci -...

    Celý článek
  • Záchranná stanice

    15. 06. 2021

    Náplní činnosti je záchrana zraněných nebo jinak postižených volně žijících zvířat. Tím jsou myšleny všechny druhy divokých zvířat v přírodě od kosa, přes dravce,...

    Celý článek
  • Adventní kalednář plný zdraých dobrot

    29. 11. 2019

    Vánoce se blíží, tak jsme s dětmi vyrobili zdravý Adventní kalendář.

    Celý článek
  • Dýňobraní

    27. 11. 2019

    V naší školce pořádáme každý rok Dýňobraní.

    Celý článek
  • Bramboriáda

    19. 09. 2019

    Společné akce s rodiči mají pokaždé jinou atmosféru, naprosto odlišný průběh a nikdy předem odhadnutelný počet příchozích rodičů.

    Celý článek
  • Sběr jahod

    28. 06. 2019

    Na naší školkové zahradě si děti pěstují na vyvýšených záhonech jahody.

    Celý článek
Zpět na výpis