Mateřská škola Velká Bukovina, příspěvková organizace

Informace

Velká Bukovina 184
40729 Velká Bukovina
Ústecký kraj

www.msbukovina.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
0/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • NOVÝ KAMARÁD

    25. 03. 2025

    Ve školce nám přibyl nový kamarád a všem to udělalo velikou radost. Je to křeček roborovský a jmenuje se Ferdík. Na každý týden máme určenou "službičku",...

    Celý článek
  • ZA ZVÍŘÁTKY NA FARMY

    18. 03. 2025

    Návštěvy u zvířátek jsou vždycky fajn. Některé máme hodně blízko, přes ulici- kozy. Tam chodíme častěji a můžeme je také pozorovat, jak se pasou na stráni z oken...

    Celý článek
  • MLÉKOMAT

    18. 03. 2025

    Dnes se nejstarší děti jely podívat, kam ta paní ředitelka jezdí, pro ty výborné sýry, čerstvé mlíčko a další dobroty. Kde se vlastně berou?? Na Bio farmě Markvartice,...

    Celý článek
  • PĚSTOVÁNÍ VE ŠKOLCE

    05. 03. 2025

    Příprava na další pěstební sezónu by se neměla podcenit, je třeba včas zasázet semínka a správně se oně postarat. A protože venku se nám ještě stále nic nezelená,...

    Celý článek
  • DOMÁCÍ GRANOLA

    27. 02. 2025

    Děti projevily zájem, mít ve školce dobrou domácí granolu, stejnou jako mlsá paní učitelka ke snídani. Musela jsem tedy prozradit svůj výborný recept, nakoupit ingredience...

    Celý článek
  • MALÍ FARMÁŘI

    23. 01. 2025

    V projektovém týdnu POVOLÁNÍ jsme si také zahráli na MALÉ FARMÁŘE. Zahráli jsme si na Farmářský trh - prodávala se zelenina, ovoce, květiny, vajíčka, sýry..... zkusili...

    Celý článek
  • VAŘÍME

    22. 01. 2025

    V rámci projektového týdne POVOLÁNÍ se děti staly na jeden den KUCHAŘI. Vyzkoušely si připravit těstovinový salát. A tak se krájelo, míchalo, ochutnávalo.....odpoledne...

    Celý článek
  • PEČEME

    22. 01. 2025

    Projektový týden pokračuje - dnes se všichni děti staly PEKAŘI a od rána měly plné ruce práce. Zadělalo se na špaldové houstičky a pak se chystal jablečno-cuketový perník....

    Celý článek
  • DOMÁCÍ PEČIVO

    16. 01. 2025

    domácí moučníky peče naše školní jídelna již dlouho. Dnes jsme mezi další sortiment pečený přímo ve školní jídelně zařadily ŠPALDOVÉ HOUSTIČKY. Podle fotek vidíte-že...

    Celý článek
  • NAROZENINY

    15. 01. 2025

    Oslavy svátků a narozenin jsou u dětí ve školce velice oblíbené. A jde to i bez bonbónů. Když oslavenec místo umělých sladkostí přinese tento krásně nazdobený tác...

    Celý článek
  • Podzimní zahradní slavnost - oslava jablíček

    14. 01. 2025

    Mezi podzimní tradice z dřívějších dob patří OSLAVA PLODŮ. My jsme si letos vybrali JABLÍČKA. Připravili jsme pro děti krásnou Podzimní slavnost se skřítky Podzimníčky....

    Celý článek
  • MARTINSKÁ SVĚTÝLKA

    14. 01. 2025

    Oslavy svatého Martina proběhly u nás ve školce formou akce Svatomartinská světýlka. Po průvodu obcí s lampiony děti předvedly na zahradě školy rodičům vystoupení, slavnostně...

    Celý článek
  • VÁNOČNÍ JARMARK

    14. 01. 2025

    Jako každý rok měla naše školka stánek na obecním Rozsvícení vánočního stromu spojeným s VÁNOČNÍM JARMARKEM. S dětmi jsme připravili několik druhů vánočních výrobků,...

    Celý článek
Zpět na výpis