Mateřská škola Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Chobotská 1757

Informace

Chobotská 1757
25001 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
Středočeský kraj

www.msumedvidku.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
7/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Velikonoční tvoření

    11. 04. 2025

    Včera jsme pořádali další z našich odpoledních tvořivých dílniček pro rodiče s dětmi, na téma velikonoční dekorace. Medvíďata byla nedočkavá, a tak začala už ráno....

    Celý článek
  • Co jsme všechno stihli

    02. 04. 2025

    V těchto dnech naši medvídci využili pěkného počasí a vrhli se na venkovní sázení. pórku, cibulky a ředkviček, ale také na květinkové směsi. Dalším úkolem, který...

    Celý článek
  • Projekt Líhnutí kuřátek

    13. 03. 2025

    Celý tento týden jsme u medvídků na vlně projektu Líhnnutí kuřátek. Cílem tohoto projektu je seznámit děti s procesem líhnutí kuřátek a poskytnout jim praktické zkušenosti...

    Celý článek
  • Srdce s láskou darované

    14. 02. 2025

    Úkol zněl - srdce s láskou darované... Po pečlivých přípravách, kdy byla díla dokonána, se v pátek medvíďata vydala rozdávat radost. Srdíčka putovala k hasičům,...

    Celý článek
  • Pro zdravou planetu

    13. 02. 2025

    Naše školka navázala spolupráci s CMT, společností specializující se na recyklaci bioodpadů. Díky této spolupráci se děti učí, jak správně nakládat s bioodpadem a...

    Celý článek
  • Středa - vitamínů třeba

    12. 02. 2025

    Středeční svačinku U Medvídků si děti opět zpestřily samopřípravou, tentokrát v podobě ovocné mističky, s medem a oříšky. Každá třída se přípravy zhostila jinak,...

    Celý článek
  • Nový nápad z naší kuchyně

    27. 01. 2025

    Do naší kuchyně si dámy přály pořídit misky na klíčení semínek....no přání jsme jim samozřejmě splnili a pořídili jsme je i do každé třídy, spolu s variací semínek,...

    Celý článek
  • U Medvídků pomáháme

    12. 12. 2024

    V sobotu se naše školka zúčastnila charitativní akce na podporu čtyřnohých mazlíčků v nouzi, vánočního jarmarku na místním zámku, kde se po pečlivých přípravách...

    Celý článek
  • Plněné tortily

    19. 11. 2024

    Děti dnes byly zapojené do tvoření oběda. Podávaly se plněné tortily. Děti si vybraly ingredience podle chuti a sami "zamotaly".V zapojení dětí do procesu příprav...

    Celý článek
  • Svačinky nás baví

    14. 11. 2024

    Paní kuchařky dnes dětem připravily báječnou zdravou svačinku. Oku ladila, bříšku moc chutnala. :-) Celozrnné pečivo, kozí sýr, polníček, sýr, mandarinka...

    Celý článek
  • U Medvídků mají novinku

    11. 11. 2024

    Tak i my voláme do světa, tu radostnou zprávu, - že jsme si o víkendu převzali bronzový certifikát Skutečně zdravé školy! Byla za tím spousta práce, ale MY tady U Medvídků...

    Celý článek
  • Posíláme čtvrteční svačinkovou inspiraci.

    07. 11. 2024

    A ta tedy rozhodně stojí za vyzkoušení:-)

    Celý článek
  • Medvídkům dnes přišel balíček.

    07. 11. 2024

    Medvídkům dnes přišel balíček. A v něm krásná a voňavá odměna pro každou třídu. Děkujeme Natasha

    Celý článek
  • Ne každá faleš je špatná...

    06. 11. 2024

    Ne každá faleš je špatná... ... a o tom nás včera u svačinky přesvědčily dámy z kuchyně. Připravily pro nás falešnou škvarkovou pomazánku z pohanky a výsledek byl...

    Celý článek
  • Domácí granola

    05. 11. 2024

    Na dnešní den, nám paní kuchařky připravily domácí granolu, podávaly jí s bílým jogurtem a svačinka to byla opravdu výtečná.

    Celý článek
  • Halloweenské jedlé aktivity

    01. 11. 2024

    Dnes nám tu rejdila strašidla! Měla připravené úkoly z jedlých surovin a společnými silami upekla báječný perník.

    Celý článek
  • Co se to tu peče, co se to tu chystá....

    25. 10. 2024

    Co se to tu peče, co se to tu chystá, vůně skořice a jablíček prolétla ve školce všechna místa... Na dnešní den dětem paní kuchařky připravily pečený jablečný...

    Celý článek
  • Kaštanová výzva

    11. 10. 2024

    Celá naše školka se s nadšením zapojila do Kaštanové výzvy. Všichni se pilně činili a tak od nás mohlo tento týden odjet krásných 60kg kaštanů, každá třída se...

    Celý článek
  • Sklízení jedlé zahrádky

    09. 10. 2024

    Sklízení jedlé zahrádky

    Celý článek
  • Jedlá zahrádka

    30. 05. 2024

    Na školní zahradu jsme pro všechny třídy pořídili vyvýšené záhony. Třída Myšek si dnes zasadila jedlou zahrádku. Sazenice děti s paní učitelkou nakoupily na městském...

    Celý článek
  • Motýlí zahrádky

    17. 05. 2024

    Letos, stejně jako v minulých letech jsme si do školky pořídily živé motýlí zahrádky. Děti mohou na vlastní oči sledovat housenky transformující se do překrásných...

    Celý článek
  • Svátek maminek

    10. 05. 2024

    Děti ve třídě Myšiček upekly maminkám k svátku srdíčka.

    Celý článek
  • Masopustní veselí

    05. 02. 2024

    Tento týden se nese v duchu Masopustu. Děti se seznamují se zvyky a tradicemi v tomto období.

    Celý článek
  • Přípravy na Masopust

    05. 02. 2024

    V rámci příprav na masopustní karneval si děti v Myškách upekly preclíky z listového těsta.

    Celý článek
  • Huboval vrabčák na zimu

    23. 01. 2024

    Ptáčkům do krmítek na školní zahradě sypeme zobání pravidelně. V myškách se děti rozhodly, že jim ještě trochu přilepší a společnými silami vyrobily lojové koule,...

    Celý článek
Zpět na výpis