Vietnamská polévka pho
Suroviny:
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Morkové kosti |
1 až 2 |
ks |
Hovězí oháňka |
0,500 |
kg |
Čerstvý zázvor |
0,080 |
kg |
Svitek skořice |
1 |
ks |
Větší cibule, oloupaná, rozpůlená |
1 |
ks |
Hvězdička badyánu |
5 |
ks |
Tobolka kardamonu |
3 až 4 |
ks |
Hovězí kližka |
0,500 |
kg |
Muškátový oříšek |
0,001 |
kg |
Množství surovin je na 4 porce.
Do polévky
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Falešná svíčková, kýta nebo plec |
0,500 |
kg |
Rýžové nudle |
4 |
porce |
Svazek koriandru |
1 |
ks |
Jarní cibulka |
4 |
ks |
Červená cibule na plátky |
1 až 2 |
ks |
Citron, nakrájený na klínky |
1 |
ks |
Technologický postup:
Vaření vývaru
- Aby byl vývar čirý, dejte kosti do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu, slejte, kosti omyjte a postup zopakujte – jen tentokrát ke kostem přidejte už i oháňku. Pokud se na hladině objeví tmavá pěna jako předtím, postup ještě zopakujte, v opačném případě ztlumte trochu plamen a sbírejte světlou pěnu.
- Zázvor podélně rozpulte a naklepejte ho paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražte nasucho na pánvi. Řiďte se zabarvením cibule, která by měla být na řezu tmavě hnědá.
- Poté, co seberete z vývaru všechnu pěnu, přidejte do něj opražené koření, 2 lžičky soli, kližku. Stáhněte plamen a vývar táhněte 5 až 6 hodin (pokud se voda příliš odpaří, dolijte ji). Maso vařte podle velikosti 2 až 3 hodiny, poté ho vyjměte a nechte vychladnout.
Příprava surovin do polévky
Vše si připravte těsně předtím, než budete polévku servírovat! Pho se podává v hlubokých miskách a díky bylinkám, masu a nudlím vydá za hlavní jídlo.
- Bylinky propláchněte v míse s vodou.
- Vařené maso pokrájejte na tenké plátky.
- Rýžové nudle zalijte vařící vodou a po cca 1 minutě (dle návodu) slijte.
- Nudle rozdělte do misek, na nude maso, přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli.
- Vše zalijte horkým vývarem a ihned podávejte.
- Samotnou chuť polévky dotáhne citron.
Vietnamská polévka pho
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Morkové kosti |
1 až 2 |
ks |
Hovězí oháňka |
0,500 |
kg |
Čerstvý zázvor |
0,080 |
kg |
Svitek skořice |
1 |
ks |
Větší cibule, oloupaná, rozpůlená |
1 |
ks |
Hvězdička badyánu |
5 |
ks |
Tobolka kardamonu |
3 až 4 |
ks |
Hovězí kližka |
0,500 |
kg |
Muškátový oříšek |
0,001 |
kg |
Množství surovin je na 4 porce.
Do polévky
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Falešná svíčková, kýta nebo plec |
0,500 |
kg |
Rýžové nudle |
4 |
porce |
Svazek koriandru |
1 |
ks |
Jarní cibulka |
4 |
ks |
Červená cibule na plátky |
1 až 2 |
ks |
Citron, nakrájený na klínky |
1 |
ks |
Vaření vývaru
- Aby byl vývar čirý, dejte kosti do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu, slejte, kosti omyjte a postup zopakujte – jen tentokrát ke kostem přidejte už i oháňku. Pokud se na hladině objeví tmavá pěna jako předtím, postup ještě zopakujte, v opačném případě ztlumte trochu plamen a sbírejte světlou pěnu.
- Zázvor podélně rozpulte a naklepejte ho paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražte nasucho na pánvi. Řiďte se zabarvením cibule, která by měla být na řezu tmavě hnědá.
- Poté, co seberete z vývaru všechnu pěnu, přidejte do něj opražené koření, 2 lžičky soli, kližku. Stáhněte plamen a vývar táhněte 5 až 6 hodin (pokud se voda příliš odpaří, dolijte ji). Maso vařte podle velikosti 2 až 3 hodiny, poté ho vyjměte a nechte vychladnout.
Příprava surovin do polévky
Vše si připravte těsně předtím, než budete polévku servírovat! Pho se podává v hlubokých miskách a díky bylinkám, masu a nudlím vydá za hlavní jídlo.
- Bylinky propláchněte v míse s vodou.
- Vařené maso pokrájejte na tenké plátky.
- Rýžové nudle zalijte vařící vodou a po cca 1 minutě (dle návodu) slijte.
- Nudle rozdělte do misek, na nude maso, přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli.
- Vše zalijte horkým vývarem a ihned podávejte.
- Samotnou chuť polévky dotáhne citron.