Topinamburový krém s quinoou
Suroviny:
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Topinambur |
0,300 |
kg |
Cuketa |
0,100 |
kg |
Quinoa |
0,040 |
kg |
Šalotka |
1 |
ks |
Česnek |
2 |
stroužky |
Lahůdkové droždí |
2 |
pl |
BIO bylinkový bujón |
2 |
ks |
Olivový olej |
0,005 |
kg |
Mandlová smetana |
na dochuceni |
|
Pažitka a muškátový oříšek |
na dochuceni |
Množství surovin na 4 porce pro dospělé strávníky.
Technologický postup:
Říká se, že vyrobit polévku není vůbec nic složitého - ve vodě uvaříme vybrané ingredience, ochutíme dle vlastních preferencí a servírujeme. V případě krému pak pouze vše rozmixujeme a je hotovo.
Technicky vzato nejsme daleko od pravdy. Celý fígl ale spočívá v tom, že kuchyně nabízí spoustu různých úprav a vychytávek, které výsledný pokrm zpestří především v oblasti chutí. A právě na těchto "detailech" stojí a padá kouzlo kuchařského umění.
Pokud k takovému know-how přidáme ještě správnou volbu surovin v patřičné kvalitě, můžeme se těšit na skutečně nevšední kulinářský zážitek.
Příprava
Nejdříve si na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, ke které po chvíli přidáme očištěný a na kostičky nakrájený topinambur a kousky cukety. Celou směs pak podlijeme troškou vody a asi pět minut dusíme.
Poté zeleninu zalijeme zhruba litrem vroucí vody, do níž přihodíme dvě kostičky bylinkového bujónu, přisypeme drobné kuličky quinoy a vaříme zhruba čtvrt hodinky. Před koncem vaření přidáme do hrnce lahůdkové droždí, špetku muškátového oříšku a necháme polévku ještě asi dvě minuty povařit.
Pak už sundáme hrnec ze sporáku, obohatíme jej o dva stroužky prolisovaného česneku a celý jeho obsah dohladka rozmixujeme. Krémovou polévku ještě zjemníme troškou mandlové smetany a už můžeme podávat delikátní topinamburový krém s quinoou, jehož hladinu ještě posypeme nadrobno nasekanou pažitkou.
Dobrou chuť…
Topinamburový krém s quinoou
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Topinambur |
0,300 |
kg |
Cuketa |
0,100 |
kg |
Quinoa |
0,040 |
kg |
Šalotka |
1 |
ks |
Česnek |
2 |
stroužky |
Lahůdkové droždí |
2 |
pl |
BIO bylinkový bujón |
2 |
ks |
Olivový olej |
0,005 |
kg |
Mandlová smetana |
na dochuceni |
|
Pažitka a muškátový oříšek |
na dochuceni |
Množství surovin na 4 porce pro dospělé strávníky.
Říká se, že vyrobit polévku není vůbec nic složitého - ve vodě uvaříme vybrané ingredience, ochutíme dle vlastních preferencí a servírujeme. V případě krému pak pouze vše rozmixujeme a je hotovo.
Technicky vzato nejsme daleko od pravdy. Celý fígl ale spočívá v tom, že kuchyně nabízí spoustu různých úprav a vychytávek, které výsledný pokrm zpestří především v oblasti chutí. A právě na těchto "detailech" stojí a padá kouzlo kuchařského umění.
Pokud k takovému know-how přidáme ještě správnou volbu surovin v patřičné kvalitě, můžeme se těšit na skutečně nevšední kulinářský zážitek.
Příprava
Nejdříve si na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, ke které po chvíli přidáme očištěný a na kostičky nakrájený topinambur a kousky cukety. Celou směs pak podlijeme troškou vody a asi pět minut dusíme.
Poté zeleninu zalijeme zhruba litrem vroucí vody, do níž přihodíme dvě kostičky bylinkového bujónu, přisypeme drobné kuličky quinoy a vaříme zhruba čtvrt hodinky. Před koncem vaření přidáme do hrnce lahůdkové droždí, špetku muškátového oříšku a necháme polévku ještě asi dvě minuty povařit.
Pak už sundáme hrnec ze sporáku, obohatíme jej o dva stroužky prolisovaného česneku a celý jeho obsah dohladka rozmixujeme. Krémovou polévku ještě zjemníme troškou mandlové smetany a už můžeme podávat delikátní topinamburový krém s quinoou, jehož hladinu ještě posypeme nadrobno nasekanou pažitkou.
Dobrou chuť…