Smetanová polévka z červené čočky
Suroviny:
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Červená čočka |
0,100 |
kg |
Brambory |
0,250 |
kg |
Mrkev |
0,100 |
kg |
Cibule |
1 |
ks |
BIO zeleninový bujón |
2 |
ks |
Mandlová smetana |
0,070 |
kg |
Olivový olej |
0,188 |
kg |
Himalájská sůl |
na dochuceni |
|
Římský kmín |
na dochuceni |
|
BIO uzená paprika |
půl lžičky na dochuceni |
|
Petrželka |
na dochuceni |
Množství surovin na 1 porci
Technologický postup:
Smetanové polévky jsou schopny nabídnout silný chuťový zážitek, spousta strávníků si ale stěžuje na vysokou nadýmavost čočky a má tendenci se jí vyhýbat. My si dnes ukážeme, že je možné připravit nutričně plnohodnotnou a především vyváženou variantu
V našem receptu použijeme takové spektrum koření, kterým dosáhneme eliminace nemalého množství antinutričních látek. Naše polévka je v tomto ohledu poměrně dobře stravitelná.
Orientační věk, kdy se nemusíme obávat pomalu začít s menšími dávkami pro malé děti, je dvanáct měsíců. Pro malé předškoláčky, jako součást hlavního chodu, tedy její konzumace nebude žádný problém.
Příprava
- Na trošce olivového oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme k ní římský kmín a chvilku restujeme. Pak cibuli zalijeme litrem vody, přidáme k ní na kostičky nakrájený brambor, kousky mrkve a spolu se zeleninovým bujónem necháme tuto směs vařit asi deset minut.
- Poté do hrnce přisypeme propláchnutou červenou čočku, kterou jsme nechali přibližně hodinu namočenou ve vodě, přidáme půl lžičky uzené papriky a vaříme dalších deset minut. Pak už sundáme hrnec ze sporáku, část zeleniny i čočky odebereme a zbytek polévky do hladka rozmixujeme.
- Krémovou polévku ještě zjemníme mandlovou smetanou, vrátíme do ní kousky zeleniny, posypeme nasekanými lístky čerstvé petrželky a můžeme podávat.
Dobrou chuť…
Smetanová polévka z červené čočky
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Červená čočka |
0,100 |
kg |
Brambory |
0,250 |
kg |
Mrkev |
0,100 |
kg |
Cibule |
1 |
ks |
BIO zeleninový bujón |
2 |
ks |
Mandlová smetana |
0,070 |
kg |
Olivový olej |
0,188 |
kg |
Himalájská sůl |
na dochuceni |
|
Římský kmín |
na dochuceni |
|
BIO uzená paprika |
půl lžičky na dochuceni |
|
Petrželka |
na dochuceni |
Množství surovin na 1 porci
Smetanové polévky jsou schopny nabídnout silný chuťový zážitek, spousta strávníků si ale stěžuje na vysokou nadýmavost čočky a má tendenci se jí vyhýbat. My si dnes ukážeme, že je možné připravit nutričně plnohodnotnou a především vyváženou variantu
V našem receptu použijeme takové spektrum koření, kterým dosáhneme eliminace nemalého množství antinutričních látek. Naše polévka je v tomto ohledu poměrně dobře stravitelná.
Orientační věk, kdy se nemusíme obávat pomalu začít s menšími dávkami pro malé děti, je dvanáct měsíců. Pro malé předškoláčky, jako součást hlavního chodu, tedy její konzumace nebude žádný problém.
Příprava
- Na trošce olivového oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme k ní římský kmín a chvilku restujeme. Pak cibuli zalijeme litrem vody, přidáme k ní na kostičky nakrájený brambor, kousky mrkve a spolu se zeleninovým bujónem necháme tuto směs vařit asi deset minut.
- Poté do hrnce přisypeme propláchnutou červenou čočku, kterou jsme nechali přibližně hodinu namočenou ve vodě, přidáme půl lžičky uzené papriky a vaříme dalších deset minut. Pak už sundáme hrnec ze sporáku, část zeleniny i čočky odebereme a zbytek polévky do hladka rozmixujeme.
- Krémovou polévku ještě zjemníme mandlovou smetanou, vrátíme do ní kousky zeleniny, posypeme nasekanými lístky čerstvé petrželky a můžeme podávat.
Dobrou chuť…