Pomazánka z červené čočky
Suroviny:
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Červená čočka |
0,500 |
kg |
Olej olivový |
0,050 |
l |
Česnek |
0,012 |
kg |
Cibule nakrájenou na kostičky |
0,080 |
kg |
Mrkev nastrouhaná |
0,100 |
kg |
Šťáva z citrónu podle chuti |
0,015 |
l |
Sůl |
0,005 |
kg |
Voda |
1,500 |
l |
Kari koření |
0,002 |
kg |
Technologický postup:
Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu. Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem, a jiným kořením dle fantazie.
Pomazánka z červené čočky
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Červená čočka |
0,500 |
kg |
Olej olivový |
0,050 |
l |
Česnek |
0,012 |
kg |
Cibule nakrájenou na kostičky |
0,080 |
kg |
Mrkev nastrouhaná |
0,100 |
kg |
Šťáva z citrónu podle chuti |
0,015 |
l |
Sůl |
0,005 |
kg |
Voda |
1,500 |
l |
Kari koření |
0,002 |
kg |
Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu. Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem, a jiným kořením dle fantazie.