Polévka z červené čočky II
Suroviny:
Název suroviny |
Množství |
MJ |
červená čočka |
0,280 |
kg |
Cibule |
0,230 |
kg |
Mrkev |
0,080 |
kg |
červená paprika |
0,100 |
kg |
slunečnicový olej |
0,060 |
l |
sůl |
0,010 |
kg |
zeleninový bujón |
0,015 |
kg |
lahůdkové droždí |
0,015 |
kg |
pórek |
0,080 |
kg |
česnek |
0,030 |
kg |
kudrnka |
0,012 |
kg |
kari |
0,010 |
kg |
kukuřičný škrob |
0,010 |
kg |
citron |
0,008 |
kg |
voda |
2,200 |
l |
Technologický postup:
Na oleji orestujeme cibuli a přidáme mrkev nakrájenou na tenké půlměsíčky. Přisypeme kari koření, ještě chvíli vše restujeme a poté zalijeme vlažnou vodou. Přisypeme červenou čočku, zamícháme, osolíme a na mírném ohni vaříme asi 12 minut. Po změknutí čočky přidáme nakrájený pórek a papriku. Dochutíme bujónem a sušeným lahůdkovým droždím a vše ještě krátce povaříme. Následně do polévky vlijeme kukuřičný škrob (maizenu) rozmíchaný v trošce studené vody a necháme přejít varem. Podle potřeby dosolíme a přidáme prolisovaný česnek a pár kapek citronové šťávy.
Polévka z červené čočky II
Název suroviny |
Množství |
MJ |
červená čočka |
0,280 |
kg |
Cibule |
0,230 |
kg |
Mrkev |
0,080 |
kg |
červená paprika |
0,100 |
kg |
slunečnicový olej |
0,060 |
l |
sůl |
0,010 |
kg |
zeleninový bujón |
0,015 |
kg |
lahůdkové droždí |
0,015 |
kg |
pórek |
0,080 |
kg |
česnek |
0,030 |
kg |
kudrnka |
0,012 |
kg |
kari |
0,010 |
kg |
kukuřičný škrob |
0,010 |
kg |
citron |
0,008 |
kg |
voda |
2,200 |
l |
Na oleji orestujeme cibuli a přidáme mrkev nakrájenou na tenké půlměsíčky. Přisypeme kari koření, ještě chvíli vše restujeme a poté zalijeme vlažnou vodou. Přisypeme červenou čočku, zamícháme, osolíme a na mírném ohni vaříme asi 12 minut. Po změknutí čočky přidáme nakrájený pórek a papriku. Dochutíme bujónem a sušeným lahůdkovým droždím a vše ještě krátce povaříme. Následně do polévky vlijeme kukuřičný škrob (maizenu) rozmíchaný v trošce studené vody a necháme přejít varem. Podle potřeby dosolíme a přidáme prolisovaný česnek a pár kapek citronové šťávy.