Pestrobarevná cizrnovo – zeleninová směs
Suroviny:
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Cizrna |
0,160 |
kg |
Cibule |
0,200 |
kg |
Dýně Hokaido |
0,340 |
kg |
Červená paprika |
0,140 |
kg |
Žlutá paprika |
0,140 |
kg |
Brokolice |
0,180 |
kg |
Zeleninový bujón |
0,010 |
kg |
Mořská sůl |
0,008 |
kg |
Provensálské koření |
0,003 |
kg |
Slunečnicový olej |
0,130 |
l |
Česnek |
0,010 |
kg |
Kukuřičný škrob |
0,020 |
kg |
Voda |
2,100 |
l |
Rýže pololoupaná |
0,750 |
kg |
Technologický postup:
Cizrnu na 10–15 hodin namočíme, poté vodu slijeme a vaříme asi 45 minut v tlakovém hrnci nebo 1,5 hodiny v normálním hrnci. Pro lepší stravitelnost můžeme do hrnce přidat kousek mořské řasy nebo trochu majoránky či saturejky. Dýni Hokaido zbavíme vnitřní dužiny obsahující semínka a nakrájíme na kostky. Papriky nakrájíme na proužky a cibuli na kostičky. Brokolici rozebranou na růžičky blanšírujeme v mírně osolené vodě. Poté scedíme a ihned zchladíme ledovou vodou. Na oleji postupně orestujeme krájenou cibuli a dýni, přidáme uvařenou cizrnu, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a dusíme do částečného změknutí asi 10–15 minut. Přidáme provensálské koření, nakrájenou papriku, lisovaný česnek, dochutíme bujónem a dusíme do změknutí papriky cca 5 minut. Přidáme blanšírovanou brokolici, promícháme, zahustíme kukuřičným škrobem, krátce provaříme a dosolíme. Podáváme s vařenou rýží.
Pestrobarevná cizrnovo – zeleninová směs
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Cizrna |
0,160 |
kg |
Cibule |
0,200 |
kg |
Dýně Hokaido |
0,340 |
kg |
Červená paprika |
0,140 |
kg |
Žlutá paprika |
0,140 |
kg |
Brokolice |
0,180 |
kg |
Zeleninový bujón |
0,010 |
kg |
Mořská sůl |
0,008 |
kg |
Provensálské koření |
0,003 |
kg |
Slunečnicový olej |
0,130 |
l |
Česnek |
0,010 |
kg |
Kukuřičný škrob |
0,020 |
kg |
Voda |
2,100 |
l |
Rýže pololoupaná |
0,750 |
kg |
Cizrnu na 10–15 hodin namočíme, poté vodu slijeme a vaříme asi 45 minut v tlakovém hrnci nebo 1,5 hodiny v normálním hrnci. Pro lepší stravitelnost můžeme do hrnce přidat kousek mořské řasy nebo trochu majoránky či saturejky. Dýni Hokaido zbavíme vnitřní dužiny obsahující semínka a nakrájíme na kostky. Papriky nakrájíme na proužky a cibuli na kostičky. Brokolici rozebranou na růžičky blanšírujeme v mírně osolené vodě. Poté scedíme a ihned zchladíme ledovou vodou. Na oleji postupně orestujeme krájenou cibuli a dýni, přidáme uvařenou cizrnu, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a dusíme do částečného změknutí asi 10–15 minut. Přidáme provensálské koření, nakrájenou papriku, lisovaný česnek, dochutíme bujónem a dusíme do změknutí papriky cca 5 minut. Přidáme blanšírovanou brokolici, promícháme, zahustíme kukuřičným škrobem, krátce provaříme a dosolíme. Podáváme s vařenou rýží.