Kuře pečené s dýní
Suroviny:
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Dýně Hokaido |
1,200 |
kg |
Sůl |
0,020 |
kg |
Máslo |
0,050 |
kg |
Kuřecí stehna |
1,800 |
kg |
Cibule |
0,150 |
kg |
Zázvor |
0,002 |
kg |
Citrón |
0,080 |
kg |
Petržel nať |
0,010 |
kg |
Česnek |
0,040 |
kg |
Olej stolní |
0,080 |
l |
Koriandr |
0,005 |
kg |
Kmín |
0,003 |
kg |
Paprika sladká |
0,005 |
kg |
Grilovací koření |
0,010 |
kg |
Technologický postup:
Očištěné kuřecí maso osolíme, mírně potřeme nastrouhaným zázvorem z jedné strany, vložíme na pekáč, přidáme 1/2 dávky másla. Kůži potřeme olejem a citrónovou šťávou a pečeme v troubě při 200°C asi 40 minut. Každých 10 minut přeléváme výpekem, případně podlijeme vývarem. Mezitím si připravíme dýni, nakrájíme ji i se slupkou na půlměsíčky a odstraníme z nich všechna semínka a vlákna. V pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli nakrájenou na tenké měsíčky, dýně, plátky česneku. Smažíme na mírném ohni asi 5 minut a poté přisypeme koření, promícháme a smažíme ještě asi 1 minutu, odstavíme. Kuřecí maso vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 190°C. Osmaženou směs naskládáme do pekáče okolo kuřecího masa a pekáč vrátíme do trouby na dalších 40 minut. Kuřecí maso je hotové ve chvíli, kdy po vpichu vytéká čirá šťáva. Dýně by měla být měkká a lehce zhnědlá po okrajích. Vhodné přílohy: brambory a zeleninové saláty.
Kuře pečené s dýní
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Dýně Hokaido |
1,200 |
kg |
Sůl |
0,020 |
kg |
Máslo |
0,050 |
kg |
Kuřecí stehna |
1,800 |
kg |
Cibule |
0,150 |
kg |
Zázvor |
0,002 |
kg |
Citrón |
0,080 |
kg |
Petržel nať |
0,010 |
kg |
Česnek |
0,040 |
kg |
Olej stolní |
0,080 |
l |
Koriandr |
0,005 |
kg |
Kmín |
0,003 |
kg |
Paprika sladká |
0,005 |
kg |
Grilovací koření |
0,010 |
kg |
Očištěné kuřecí maso osolíme, mírně potřeme nastrouhaným zázvorem z jedné strany, vložíme na pekáč, přidáme 1/2 dávky másla. Kůži potřeme olejem a citrónovou šťávou a pečeme v troubě při 200°C asi 40 minut. Každých 10 minut přeléváme výpekem, případně podlijeme vývarem. Mezitím si připravíme dýni, nakrájíme ji i se slupkou na půlměsíčky a odstraníme z nich všechna semínka a vlákna. V pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli nakrájenou na tenké měsíčky, dýně, plátky česneku. Smažíme na mírném ohni asi 5 minut a poté přisypeme koření, promícháme a smažíme ještě asi 1 minutu, odstavíme. Kuřecí maso vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 190°C. Osmaženou směs naskládáme do pekáče okolo kuřecího masa a pekáč vrátíme do trouby na dalších 40 minut. Kuřecí maso je hotové ve chvíli, kdy po vpichu vytéká čirá šťáva. Dýně by měla být měkká a lehce zhnědlá po okrajích. Vhodné přílohy: brambory a zeleninové saláty.