Jemná cizrnová polévka
Suroviny:
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Cizrna |
0,260 |
kg |
Voda |
1,900 |
l |
mořská sůl |
0,008 |
kg |
Mrkev |
0,170 |
kg |
Celer |
0,180 |
kg |
Cibule |
0,200 |
kg |
slunečnicový olej |
0,040 |
l |
hladká mouka |
0,050 |
kg |
zeleninový bujón |
0,020 |
kg |
Majoránka |
0,008 |
kg |
Česnek |
0,015 |
kg |
Kudrnka |
0,008 |
kg |
mořská řasa Kombu (4 cm) |
0,004 |
kg |
Technologický postup:
Cizrnu na 10–15 hodin namočíme, poté vodu slijeme a vaříme asi 1–1,5 hodiny. Pro lepší stravitelnost do hrnce přidáme kousek mořské řasy. 10 minut před koncem varu cizrnu osolíme. Na cibulce orestujeme najemno nastrouhanou zeleninu. Zalijeme vodou. Uvařenou cizrnu i s řasou rozmixujeme a přidáme do polévky, dochutíme. Moukou zahušťujeme, pouze pokud se nám polévka zdá řídká. Ozdobíme kudrnkou.
TIP: Do hotové polévky můžeme vkládat opečené kostičky rohlíku.
Jemná cizrnová polévka
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Cizrna |
0,260 |
kg |
Voda |
1,900 |
l |
mořská sůl |
0,008 |
kg |
Mrkev |
0,170 |
kg |
Celer |
0,180 |
kg |
Cibule |
0,200 |
kg |
slunečnicový olej |
0,040 |
l |
hladká mouka |
0,050 |
kg |
zeleninový bujón |
0,020 |
kg |
Majoránka |
0,008 |
kg |
Česnek |
0,015 |
kg |
Kudrnka |
0,008 |
kg |
mořská řasa Kombu (4 cm) |
0,004 |
kg |
Cizrnu na 10–15 hodin namočíme, poté vodu slijeme a vaříme asi 1–1,5 hodiny. Pro lepší stravitelnost do hrnce přidáme kousek mořské řasy. 10 minut před koncem varu cizrnu osolíme. Na cibulce orestujeme najemno nastrouhanou zeleninu. Zalijeme vodou. Uvařenou cizrnu i s řasou rozmixujeme a přidáme do polévky, dochutíme. Moukou zahušťujeme, pouze pokud se nám polévka zdá řídká. Ozdobíme kudrnkou.
TIP: Do hotové polévky můžeme vkládat opečené kostičky rohlíku.