Jáhelný nákyp s jablky a rozinkami

Suroviny:

Název suroviny

Množství

MJ

Jáhly

0,600

kg

Voda

1,500

l

Mořská sůl

0,015

kg

Rozinky

0,150

kg

Jablka

1,700

kg

Skořice

0,005

kg

Zakysaná smetana

0,250

l

Technologický postup:

Jáhly propláchneme studenou vodou a třikrát spaříme vařící vodou. Vaříme v poměru 1 díl jáhel na 2,5 dílu vody asi 15–20 minut. Oloupaná jablka zbavená jadřince rozvaříme se špetkou soli na kaši. Rozinky spaříme a jemně rozsekáme. Do uvařených jáhel vmícháme rozinky a část rozvařených jablek. Do pekáčku potřeného olejem a vysypaného strouhankou rozetřeme vrstvu směsi jáhel, na ni navrstvíme rozvařená jablka a opět jáhly. Pokapeme smetanou a zapékáme 20 minut na 160–180 °C. TIP: Jáhly můžeme v nákypu nahradit kuskusem.

Bio Školy

Sladké pokrmy
Zpět na výpis

Jáhelný nákyp s jablky a rozinkami

Název suroviny

Množství

MJ

Jáhly

0,600

kg

Voda

1,500

l

Mořská sůl

0,015

kg

Rozinky

0,150

kg

Jablka

1,700

kg

Skořice

0,005

kg

Zakysaná smetana

0,250

l

Jáhly propláchneme studenou vodou a třikrát spaříme vařící vodou. Vaříme v poměru 1 díl jáhel na 2,5 dílu vody asi 15–20 minut. Oloupaná jablka zbavená jadřince rozvaříme se špetkou soli na kaši. Rozinky spaříme a jemně rozsekáme. Do uvařených jáhel vmícháme rozinky a část rozvařených jablek. Do pekáčku potřeného olejem a vysypaného strouhankou rozetřeme vrstvu směsi jáhel, na ni navrstvíme rozvařená jablka a opět jáhly. Pokapeme smetanou a zapékáme 20 minut na 160–180 °C. TIP: Jáhly můžeme v nákypu nahradit kuskusem.

Bio Školy