Jáhelný nákyp s jablky a rozinkami
Suroviny:
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Jáhly |
0,600 |
kg |
Voda |
1,500 |
l |
Mořská sůl |
0,015 |
kg |
Rozinky |
0,150 |
kg |
Jablka |
1,700 |
kg |
Skořice |
0,005 |
kg |
Zakysaná smetana |
0,250 |
l |
Technologický postup:
Jáhly propláchneme studenou vodou a třikrát spaříme vařící vodou. Vaříme v poměru 1 díl jáhel na 2,5 dílu vody asi 15–20 minut. Oloupaná jablka zbavená jadřince rozvaříme se špetkou soli na kaši. Rozinky spaříme a jemně rozsekáme. Do uvařených jáhel vmícháme rozinky a část rozvařených jablek. Do pekáčku potřeného olejem a vysypaného strouhankou rozetřeme vrstvu směsi jáhel, na ni navrstvíme rozvařená jablka a opět jáhly. Pokapeme smetanou a zapékáme 20 minut na 160–180 °C. TIP: Jáhly můžeme v nákypu nahradit kuskusem.
Jáhelný nákyp s jablky a rozinkami
Název suroviny |
Množství |
MJ |
Jáhly |
0,600 |
kg |
Voda |
1,500 |
l |
Mořská sůl |
0,015 |
kg |
Rozinky |
0,150 |
kg |
Jablka |
1,700 |
kg |
Skořice |
0,005 |
kg |
Zakysaná smetana |
0,250 |
l |
Jáhly propláchneme studenou vodou a třikrát spaříme vařící vodou. Vaříme v poměru 1 díl jáhel na 2,5 dílu vody asi 15–20 minut. Oloupaná jablka zbavená jadřince rozvaříme se špetkou soli na kaši. Rozinky spaříme a jemně rozsekáme. Do uvařených jáhel vmícháme rozinky a část rozvařených jablek. Do pekáčku potřeného olejem a vysypaného strouhankou rozetřeme vrstvu směsi jáhel, na ni navrstvíme rozvařená jablka a opět jáhly. Pokapeme smetanou a zapékáme 20 minut na 160–180 °C. TIP: Jáhly můžeme v nákypu nahradit kuskusem.