Zpracovávání ovoce a zeleniny - Třída Medvědi
Ovoce a zelenina (špíz, štrůdl, mošt):
Téma ovoce a zelenina patří nepochybně k jednomu z nejoblíbenějších témat roku. Když toto téma probírala naše třída rozhodly jsme se, aby děti opravdu ochutnaly co nejvíce druhů ovoce a zeleniny. Děti ochutnaly kromě ovoce a zeleniny, které znají, jako jsou například jablka, hrušky, švestky, rakytník, ředkvičky, rajčata, mrkev, papriky, okurky i nové ovoce jménem NAŠI (tvarem jablko, chutí hruška). Děti poznávaly ovoce a zeleninu různými smysly. Chutí, hmatem i čichem.
Ze sezónního ovoce děti vyráběly špízy. Z domácích jablek upekly štrůdl. Při této činnosti si mohly vyzkoušet škrábání jablek škrabkou, strouhání na struhadle a prohlédnout si, jak vlastně jablíčko vypadá uvnitř a z čeho se skládá. Moštování ovoce a zeleniny, které děti přinesly ze svých zahrádek děti velice bavilo. Především, při určování, jaké ovoce/zeleninu právě používáme a jak se míchaly různé barvy (podle použitého ovoce nebo zeleniny). Při ochutnání moštu měly děti za úkol popsat jaké chutě cítí.