Znovu na farmě
Uběhlo přesně 5 měsíců od naší první návštěvy farmářů. Byla 4. 10. a časně ráno zastavil autobus u školy. Předškolní děti ve věku 5-6 let spolu s žáky 7.-9. ročníku ZŠ se vypravili již podruhé do obce Slapsko, kde sídlí rodinná Minisýrárna manželů Hladíkových. Zde jsme započali pokračování našeho projektu “Na den farmářem”, který je podporován nadací ČEZ.
Farmáři nás přivítali a seznámili nás s programem dne. Tentokrát jsme viděli naháňku koz do dojných boxu a mohli si pod dohledem nebo za pomoci farmářů vyzkoušet samotné dojení. V mezičase děti krmily kozy krájenou mrkví, mazlily se s morčaty, králíčky a kočkami, pozorovaly psy a prase domácí. Před přejezdem do Leštiny na další farmu jsme ještě stihli vypustit zvířata na pastvinu, kde jsme podrbali hodnou a mazlivou krávu Báru.
Hodina utekla jako voda. Bylo načase nasednout zpět do autobusu a přejet na rodinnou farmu s rostlinnou produkcí. Zde jsme se rozdělili do dvou skupin. První z nich se nejprve seznámila s prostředím farmy v rámci komentované prohlídky, při které děti poznávaly místní květiny, keře i stromy. Následně měla skupina za úkol připravit kytice z řezaných květin. Těmi jsme si vyzdobili slavnostní tabuli a po ukončení programu jsme si je odvezli domů. :-) Druhá skupina se zaměřila na zpracování jablek v podobě moštu. Děti se učily prožitkovým učením pracovnímu postupu - nejprve nasbíraly jablka, která očistily, pomocí stroje nadrtily, přendaly do lisu a pomocí tohoto stroje vytvořily sladký mošt. Právě jeho ochutnávka byla sladkou odměnou. Tentokrát jsme s farmáři domluvili program tak, aby měly děti šanci se vystřídat a vyzkoušet si obě připravené činnosti.
A to by nebylo ono, kdybychom i tento výjezd na farmu nezavršili úžasným chuťovým zážitkem. Honza Čulík se svým pomocným kuchařem nám uvařili krémovou dýňovou polévku a těstovinový salát s pečenou zeleninou (tou, co jsme na jaře sázeli :-)), bylinkami a čerstvým sýrem ze Slapska. Zase lahoda!
Děkujeme všem zúčastněným za skvělé zážitky!