Zdravý týden na ZŠ Arménská

11. 4. 2025

Při tvorbě jídelníčku, který vypracovali v hodinách Výchovy ke zdraví žáci 8.A, jsme dbali na to, aby pokrmy v něm uvedené, měly správné výživové hodnoty. To znamená, že druhé jídlo bylo vždy bezmasé, a i masitá jídla byly zvolena tak, aby nebylo každý den červené maso, či maso s vysokým obsahem tuku. Dále byla zařazena i ryba a jako volitelné přílohy saláty, či zelenina.

Náš zdravý týden se konal poslední ve dnech 24.-28.2.2025. Po jeho ukončení byl vyhodnocen prostřednictvím dotazníkového šetření mezi žáky. Dotazník byl zpracován spolu s žáky 8. ročníků. Celkem bylo vyhodnoceno přes 200 odpovědních lístků. Z našich zjištění vyplývá, že si stále většina strávníků objednává pouze oběd č. 1, čímž sami sebe ochuzují o zajímavá jídla v nadstandardní nabídce naší jídelny. Dále bylo zjištěno, že nejvíce žákům chutnal čtvrteční oběd (kuřecí přírodní plátek s brambory a zeleninou na másle), nejhůře bylo hodnoceno pondělí (cizrnové kari). Z dotazníků je dále patrné, že si většina žáků nebyla vědoma o tom, že se Zdravý týden koná, přestože byli jejich zástupci na školním parlamentu informováni. V neposlední řadě jsme se dověděli že si žáci nějaké výjimečné změny v jídelníčku ani nevšimli. A konečně do dotazníku byla také možnost napsat zdravý pokrm dle vlastního uvážení, který by bylo vhodné zařadit do jídelníčku. Tři nejvíce zmiňované byly: boloňské špagety, kuřecí plátek s bramborem a Caesar salát.

Závěrem lze říci, že takto pojatý týden nám přinesl podnětné informace, které budeme ještě dále vyhodnocovat, a poznatky z něj uvádět do každodenní praxe. Nahrávají nám při tom i plánované centrální změny ve školním stravovaní, které se chystají v brzké budoucnosti.

Zdravý týden na ZŠ Arménská 1Zdravý týden na ZŠ Arménská 1
Zpět na výpis