Zdravé svačinky od dětí pro děti
Nejdříve se děti seznámily s tím, jak by měla taková zdravá svačinka vypadat.
RADY PRO ZDRAVOU ŠKOLNÍ SVAČINKU
1. K přípravě svačiny použijeme jen kvalitní základní suroviny, ne polotovary.
2. Zdravá svačina obsahuje trojkombinaci základních živin: bílkoviny, tuky, sacharidy
- kvalitní bílkoviny / bílý jogurt, vejce, sýry, tvaroh, ryby, lusštěniny/
- kvalitní tuky / máslo, ořechy, semínka, oleje lisované za studena/
- kvalitní sacharidy / zelenina, ovoce, celozrnné a kváskové pečivo/
3. Pevnou součástí svačiny je čerstvé ovoce a zelenina.
4. Sladkost nemá být součástí každé svačiny. Pokud ano, pak ze zdravých surovin, sušeného ovoce, s použtím medu nebo přírodních sladidel.
5. Při přípravě svačiny využijeme pestrost a hravost. / barevná zelenina, nakrájená do různých tvarů /
6. Zdravou svačinu doplníme vhodným nápojem / voda, neslazený čaj, 100% domácí šťáva z ovoce nebo zeleniny ředěná 1:10
7. Svačina by měla být tak velká, aby dolnila energii během dopoledne, ale nezaplnila žaludek místo oběda.
Pak vybraní žáci připravily s chutí a radostí zdravou svačinku pro své spolužáky.
Vybrali jsme si 3 druhy pomazánek:
zeleninovou, z červené čočky a ředkvičkovou
a sladkou svačinovou dobrotu v podobě jáhlových kuliček s kakaem a kokosem.
Tady už je vše hotovo a připraveno k ochutnávání.
Při ochutnávání potom děti hádaly, jaké suroviny jsme použili při přípravě jednotlivých dobrot.
No a jaký byl závěr?
Podařilo se nám dodržet všechny rady pro přípravu zdravé a vydatné svačinky, všechno se snědlo, všechno chutnalo a všichni jsme si společné svačinkování moc užili.
A tady jsou naše recepty:
Pomazánka z červené čočky
Pórek, 300g mrkev nastrouhaná nahrubo, 200g červená čočka loupaná, umeocet, bazalka, kysaná smetana, olivový olej, citron
Na sítu propláchneme čočku. Dáme vařit v hrnci s dvojnásobným množstvím vody, kterou osolíme, opepříme a přidáme malý kousek strouhaného čerstvého zázvoru. Za občasného míchání vaříme čočku cca 10–15 minut, až se začne rozvářet. Přidáme nahrubo nakrájenou mrkev a pórek a vaříme, teď už za stálého míchání, ještě chvíli, až se čočka úplně rozvaří a mrkev změkne. Necháme zchladnout, přidáme olej a případně kousek propasírovaného česneku a tyčovým mixérem zpracujeme na hladkou pastu. Mažeme na kolečka bagety a zdobíme nasucho praženými slunečnicovými semínky, případně „něčím zeleným“: petrželkou, řeřichou nebo klíčky.
Zeleninová pomazánka
Pomazánkové máslo, tvaroh, trošku bílého jogurtu, mrkev, celer, himalájská sůl, umeocet, bylinky
Mrkev a celer nastrouháme najemno, smícháme s pomazánkovým máslem a tvarohem a umícháme do hladka. Přidáme bílý jogurt a dochutíme solí, umeoctem a bylinkami dle našeho výběru.
Ředkvičková pomazánka
pomazánkové máslo, půlka tvarohu, ředkvičky, himalájská sůl, umeocet, bylinky
Ředkvičky nastrouháme najemno a smícháme s ostatními ingrediencemi. Podle potřeby dochutíme bylinkami, solí a umeoctem.
Jáhlové kuličky
Na 20 kuliček / 300g jáhel, 600ml vody, 300g obyčejné nebo sojové smetany, 300g mletý mák, strouhaný kokos podle potřeby, kakao, med
Postup: Jáhly přebereme a spaříme vroucí vodou, ať se odstraní jejich specifická hořkost. Následně je zalijeme vodou nebo mlékem, přidáme špetku soli a pomalu za občasného míchání vaříme, dokud nebudou měkké. Pak je necháme vychladnout při pokojové teplotě. Následně k vychladlým jáhlám přidáme nasekané ořechy, rozinky, mletý kokos, mák nebo kakao a med. Těsto pořádně promícháme, pokud by se lepilo hodně na ruce, přidáme ještě trošku mletého kokosu. Z připravené hmoty vytvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu (případně strouhaných oříšcích nebo kakau) a kuličku vložíme do košíčku. Hotové kuličky z jáhel by měly být uloženy v lednici a celkem rychle by se měly sníst, neboť nejsou moc trvanlivé. Tyto koule je možné udělat i s jinými surovinami, jako třeba jsou brusinky, sušené ovoce, kakao, klíčky nebo jablka.