Zdravé hranolky v Beruškách
V rámci tématu Dary přírody, jsme se s dětmi ze třídy Berušek rozhodly, že si upečeme zdravé hranolky v troubě. Děti dostaly za domácí úkol donést každý jednu mrkvičku a jednu bramboru. Paní učitelka přinesla do třídy dýni hokaido. Brambory a mrkvičku si děti nejdříve očistily v kuchyňce u paní kuchařky. Děti se měly rozhodnout, zda na bramborách a mrkvi ponechají slupku nebo je oškrábou. Samozřejmě chtěl každý pracovat se škrabkou, tak všechnu zeleninu děti oškrábaly. Poté na prkýnku zeleninu nakrájely na tenké proužky a házely na plech, na pečící papír. Jelikož dýně šla těžce nakrájet, s dýni pomohla dětem paní učitelka, u které slupku ponechala. Hranolky jsme lehce osolili, jemně postříkali olivovým olejem ve spreji a pozorovali, jak mění barvu v troubě. Mezitím si děti očistily okurku od slupky, kterou následně děvčata využila na pleťovou kúru. Nastrouhaly okurku na struhadle nahrubo, smíchaly s bílým jogurtem Hollandia a přidaly 2 stroužky česneku, aby to mělo říz. Tentokrát jsme sůl vůbec nepoužili a bylo vidět, že to dětem vůbec nevadilo. Po zdravých dýňovo-mrkvovo-bramborových hranolkách s tzatzikami se jen zaprášilo.