Zdravá dvouhodinovka
V naší 8.A máme jednou za 14 dní předmět Člověk a svět práce. Už jsme zkoušeli, na jaká povolání se hodíme, háčkovat a drhat a vyrábět různé dárečky. K naší velké radosti teď došla řada na jídlo!!! Nejprve jsme si povídali, proč to či ono je nebo není zdravé pro náš organismus, čím se to nezdravé dá nahradit a nakonec jsme se dali do vaření.
První dvouhodinovka se týkala studených pokrmů a jak rychle vymyslet pohoštění, když má přijít třeba nečekaná návštěva. Krájeli jsme, míchali, kombinovali a.... krmili se! Bylo to super, vyrobili jsme pomazánku z jarní cibulky, z pórku a tvarohu, paprikovou, česnekovou se sýrem a taky originální ruský salát „okrošku“. Ten nás fakt překvapil, protože vypadal skoro jako normální bramborový salát, byla v něm kromě brambor šunka i vajíčka, čerstvá okurka a jarní cibulka, ale žádná majonéza, jen kefír ochucený bylinkami. I nejzarytější „fastfooďáci“ byli nadšení. Abychom to měli zdravé úplně kompletně, paní učitelka nám na všechno to ochutnávání donesla černý chléb a po tom se jen zaprášilo!
Pak jsme si napsali recepty, protože to bylo nejen dobré, ale i snadné a rychlé a tak až si budeme potřebovat třeba něco „vylepšit“ doma, zvládneme to sami. Překvapilo nás, že zdravé jídlo může být tak dobré. :-)