Vzpomínka na konferenci v Mariánských Lázních
JAK TO VŠECHNO ZAČALO - konference 05.02.2020 ➔ 1.6.2017 – přihlášení do programu Skutečně zdravá škola ➔ 28.9.2017 – první proškolení personálu ➔ 18.10.2017 - BRONZOVÝ CERTIFIKÁT ➔ 10.11.2018 – poprvé na konferenci v Praze ➔ 10.11.2018 - STŘÍBRNÝ CERTIFIKÁT- a to vše díky podpoře vedení školy-naší paní ředitelky,která stála od začátku při zrodu tohoto projektu.:-) Plán zdravého školního stravování 1.Budeme naslouchat nápadům žáků a studentů, rodičů a zaměstnanců školy – jídelníčky na přání, besedy s dětmi, rauty pro rodiče 2.Školní obědy budou zdravé, chutné a šetrné k přírodě – místní dodavatelé, bio kvalita, pečlivý výběr jídla 3.Pauza na oběd bude zábava – výběr pomazánek, ticho při jídle, hodnocení pokrmů 4.Do školy si budeme nosit jen zdravé svačiny – možnost zdravých svačin ve škole, Ovoce a mléko do škol 5.Vodu budeme moci ve škole pít, kdykoli se nám bude chtít – celý den k dispozici kohoutková voda 6.Naučíme se vařit chutná jídla ze zdravých potravin – sezónní potraviny, , školení personálu 7.Naučíme se pěstovat zeleninu a ovoce a kompostovat – školní projekty – bylinková zahrádka, zbytky zeleniny zasadíme, společné budování zahrady 8.Navštívíme místní farmy a dozvíme se, odkud jídlo pochází – beseda o rybách, kozí farma, beseda Život na statku, ekofarma Cheb 9.Pokud budou chtít, o vaření a pěstování se ve škole budou moci dozvědět i rodiče, zaměstnanci školy a kdokoli ostatní – jarmarky, rauty, besedy 10. Jídlo si budeme pořádně užívat ŠKOLNÍ JÍDELNA ➔ zařazujeme, pokud možno, potraviny od pěstitelů/ výrobců z blízkého okolí ➢ Hnatovo pekařství ➢ sezónně zelenina od p.Jirmannové ➢ mléčné výrobky z farmy Okrouhlá – p.Sedláčková ➢ farma Skláře ➢ bylinky ze školní bylinkové zahrádky Aktivity školy na téma jídlo ➔ Mléko a my ➔ Ovoce do škol ➔ Ochutnávkové koše a rauty – ovoce a mléčné výrobky ➔ Projektové dny ve škole – Zdravý životní styl, Zdravá 5, Zdravý talíř ➔ Exkurze na farmy (beseda o rybách, exkurze u oveček, Kozí farma, Ekofarma Cheb) ➔ Halloweenské rauty pro rodiče a veřejnost ➔ jarmarky – výroba sušeného ovoce a různých pochoutek ➔ projektový den – obdodí DOJO ➔ vaření s dětmi – vánoční cukroví, špaldový koláč, perníčky,…. ➔ Neplýtváme potravinami ➔ výroba křížal, kvašení zelí ➔ volba NEJ pomazánek ➔ zapojení dětí a rodičů do tvorby jídelníčku ➔ stravování podle TČM ➔ Třísekerská tretra – zdravé odměny ➔ výroba pampeliškového medu a sirupu