Vzpomínka na bohatou loňskou úrodu švestek
Nejdůležitější surovinu, tedy švestky dodala paní kuchařka, paní učitelka Petra a některé děti. Švestky se musely nejprve pořádně umýt, potom vypeckovat, což děti hravě zvládly. Poté došlo na míchání těsta, kde množství ingrediencí bylo měřeno hrnkem. Děti aktivita zaujala a tak se staly našimi hlavními tvůrci švestkového moučníku.
Podělíme se s Vámi o naši „tajnou recepturu“, abyste sami poznali, jak báječné je míti pár švestiček z vlastní zahrádky:
3 hrnky polohrubé mouky
2 bílé jogurty
¾ hrnku pískového cukru
½ hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
Mouku promícháme s práškem do pečiva, postupně přidáváme ostatní suroviny, zamícháme a těsto vylijeme na plech, který je vyložený pečícím papírem. Na těsto rozložíme rozpůlené švestky a posypeme makovým posypem (mák + moučkový cukr).
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170˚ 20 – 30 minut, a potom co jiného, než dobrou chuť.