Výsledky auditu plýtvání

Audit č. 1

Datum provedení auditu: 5.2.2024

Počet vydaných obědů: 356

Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 198

Množství vyhozených zbytků v kg: 32

Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 16,16%

Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:

  • Polévka 11%
  • Hlavní jídlo 89%

Stručný plán snižování plýtvání

  • Popište, jaká opatření byla přijata, aby se množství vyhazovaného jídla minimalizovalo:  Opakovaná edukace při odhlašování jídel. Učit strávníky si říkat, kolik toho sní, tak aby nezůstávali zbytky na talíři. Volíme lepší kombinace jídel, tak aby se dobře plnil spotřební koš, ale zároveň aby vždy bylo jedno jídlo, které dětem více chutná a znají ho.

Audit č. 2

Datum provedení auditu: 10.6.2024

Počet vydaných obědů: 313

Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 195,5

Množství vyhozených zbytků v kg: 28

Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 14,32

Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:

  • Polévka 14%
  • Hlavní jídlo 86%

Vyhodnocení výsledků

O kolik se snížilo/zvýšilo množství vyhazovaného jídla: množství zbytků se snížilo o cca 1,5%

O kolik se změnil podíl vyhazovaného jídla vs. použitých surovin: množství se malinko zmenšilo

Stručný plán snižování plýtvání

  • Popište, jaká opatření byla přijata, aby se množství vyhazovaného jídla minimalizovalo:  Sledujeme především chutnost jídla, které nám stoupá, což je vidět na podíle vyhazovaných zbytků. Co se nám nedaří snižovat je počet nevyzvednuté stravy. Provádíme opakovanou edukaci u strávníků i rodičů. Prací jsme došli k závěru, že dělat audit v měsíci červnu není moc dobré, jelikož je hodně školních akcí a výletů – tím je méně obědů, ale na druhou stranu více nevyzvednuté stravy
  • Budeme stále dokola edukovat rodiče i strávníky o odhlašování stravy
  • Budeme strávníky více zapojovat do tvoření jídelního lístku
  • Budeme samozřejmě dále sledovat a uskutečňovat audity
Zpět na výpis