Výroba sýru – 2. třída
Začalo jaro, brzy vše pokvete, narodí se spoustu mláďátek a také jsme oslavili Velikonoce. V 2. třídě v hodinách prvouky jsme právě opakovali zvířecí rodiny a hospodářská zvířata. Proto jsme s nadšením využili metodický postup k výrobě sýru ze Skutečně zdravé školy.
Na kartičkách si každý žák vylosoval jedno zvíře, určil samce, samici a mládě zvířecí rodiny. Poté jsme si povídali k čemu jednotlivá zvířata chováme, která pro radost, maso, mléko, vejce. Zvířata jsme podle kritérií roztřídili do daných skupin. Vyjmenovali jsme si, co vše se vyrábí z mléka a po přečtení návodu na přípravu sýru jsme zjistili, že to není vůbec těžké.
Zkusili jsme si tedy podle návodu sýr vyrobit:
Pomůcky:
hrnec, vařečka, cedník, plátno
Ingredience:
1 litr mléka
půl lžičky kyseliny citronové – rozpustit ve 4 lžících vody
Mléko jsme přivedli k varu, přimíchali rozpuštěnou kyselinu a míchali, dokud se neoddělil tvaroh a syrovátka, nechali jsme 4 minuty odstát. Poté jsme přecedili přes plátno a zatížili těžkým předmětem. Než odkapala přebytečná syrovátka, stihli jsme doplnit cvičení v pracovním sešitě.
Druhý den u svačinky proběhla ochutnávka sýru, který jsme po odkapání přendali zpět do zbylé syrovátky. Sýr všem moc chutnal.