Výroba sýrů
V předvelikonočním čase si děti zasely osení do kelímků, které si polepily látkou a ozdobily. O osení se musely každý den starat a zalévat jej. Děti si také vyzkoušely výrobu vlastního sýru. Při samotné výrobě nejdříve daly jogurt a zakysanou smetanu do misky, poté hmotu zamíchaly a dochutily solí. Směs pokladly na látku a uschovaly do lednice. Druhý den si sýr namazaly na chleba a měly možnost si ho ozdobit vlastní vypěstovanou pažitkou.
RECEPT:
Sýr a lá lučina
Ingredience, potřebné pomůcky
Kus látky
Hrnec, cedník
2 bílé jogurty (min. 10%)
½ kelímku zakysané smetany
Sůl
1. Jogurt smícháme spolu se šlehačkou v nádobě, osolíme a promícháme.
2. Cedník umístíme na hrnec a dáme do něj kus látky. Do cedníku vlijeme připravenou hmotu.
3. Vložíme do chladničky a syrovátku necháme odkapat 24 hodin. Sýr přendáme do uzavíratelné nádoby a můžeme mazat na chléb.