Výroba jablečného moštu
S dětmi jsme si povídali o mamince a tatínkovi, co rádi jedí, jestli jí doma ovoce a zeleninu, kdo má doma zahrádku, jestli mají na zahradě jabloně. Co můžeme udělat s úrodou jablek? Jedna z možností je moštování. Společně jsme si s dětmi připravili stoleček na KROUŽEK VAŘENÍ. Jablka jsme si nejdříve umyli, zbavili se jadřinců, postrouhali jsme a vylisovali mošt. Při moštování jsme se seznámili s částí jablka (šlupka, stopka, bubák, jadřince). Vyzkoušeli jsme si i pracovat s elektrickým odšťavňovačem. Zjistili jsme, že je to rychlejší a jednodušší. Také jsme se dozvěděli, že mošt po vylisování z jablek má téměř stejnou barvu. Zbytky od jablíček jsme vyhodili na kompost, který máme na zahradě ve školce. Na každém vaření je nejhezčí jeho finální část – v tomto případě ochutnávání. Děti se předháněly o přidávání, že paní učitelky si sotva ulovily jednu skleničku. Mňam!