Vyrábíme sirup ze smrkových výhonků
S dětmi jsme vyrazili k rybníku na naučnou vodní stezku, kde jsme natrhali čerstvé výhonky. Ty jsme hned zpracovávali dle níže uvedeného receptu. Nechte se inspirovat☺
Sirup ze smrkových výhonků
Suroviny:
výhonky ze smrkových větviček(do 5 cm)
krystalový nebo třtinový cukr
citronyv bio kvalitě
pětilitrová nebo třílitrová lahev
lahve na hotový sirup
kus plátýnka
celofán+gumička
Postup přípravy receptu
Do 5ti litrové lahve dáme 5ti cm vrstvu výhonků, které nejprve propláchneme studenou vodou a tím je zbavíme nečistot, zasypeme stejnou vrstvou cukru a na něj stejnou vrstvu koleček citronu, opět 5ti cm vrstvu výhonků....a tak pokračujeme až je láhev plná, převážeme ji celofánem a zagumičkujeme. Lahev dáme na okno na slunné místo, kde jí necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme na chladné místo (i lednice).
Poznámka
Sirup je dobrý na průdušky, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!
Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!