Vyrábíme biodobrůtky
Tak letos jsme se do toho konečně pustili. A do čehopak? Vyrábění, vaření a pokusy. V letošním jarním počasí jsem se s dětmi v rámci projektu skutečně zdravá škola, pustila do pokusu vyrobit dvě jarní dobrůtky. Prvním pokusem byl pampeliškový med. S velikým odhodláním jsme s dětmi sbírali ty nejkrásnější pampelišky a poctivě je naložily do sklenic a připravili se na vaření medu. Ale bohužel se něco pokazilo a med se nám nepodařilo vyrobit. Ale ani toto zklamání nás neodradilo, abychom o pár týdnů později nevyzkoušeli další pokus a tím bylo vytvoření vlastního bezinkového sirupu. Z předchozích nezdarů jsme se poučili a nejprve si zašli pro radu ke zkušeným kuchařům, a také jsme nahlédli do odborné literatury. Po pečlivé přípravě s nasazením skoro života při sběru těch nejlepších květů, se nám podařilo společnými silami nakonec úspěšně připravit dva litry výborného domácího bezinkového sirupu, který je skoro bez cukru, doslazený medem a hlavně připravovaný s láskou a velkým očekáváním. Další nás čeká domácí jahodová marmeláda, tak vzhůru do boje.
Mgr. Barbora Zatloukal Schwanzerová
Učitelka MŠ Tršice