Vitamíny ze zahrádky
Děti ze třídy Permoníci se ve čtrnáctidenním bloku věnovaly poznávání ovoce. Prostřednictvím evokačního učení rozvíjely své znalosti o ovoci, které roste u nás i v cizině, hovořily o jeho užitku pro zdraví i o jeho zpracování nejen v potravinářském průmyslu, ale i v domácím prostředí.
Ve spolupráci s rodiči si dětmi mohly do školy přinést různé druhy ovoce, které následně zkoumaly všemi smysly. Zkoušely ovoce poznávat podle hmatu se zavázanýma očima. Vnímaly vzhled, chuť a vůni při jeho ochutnávání. Vzájemně spolupracovaly při přípravě jednoduchých ovocných špízů. Děti se zapojily do omývání, krájení ovoce, které následně napichovaly na špejle. Na takto připravené svačince si děti velmi pochutnaly.
Další zábavnou činností bylo společné připravení a pečení jablečného závinu. Děti se aktivně podílely na krájení a strouhání jablíček, rozválení a plnění těsta. Největším zážitkem pro děti bylo pozorování pečení v troubě, až bude mít závin správnou nazlátlou barvu. Po vychladnutí proběhla jeho ochutnávka, svůj kousek od nás dostaly i paní kuchařky. Po ukončení činnosti se děti pustily také do umytí použitého nádobí.
Celý tematický blok byl ukončen sebereflexí dětí, kdy jsme ověřovali jejich znalosti a dovednosti, které si děti z tématu osvojily. Děti třídily ovoce a zeleninu z výstřižků z letáků pod titulem: „Už vím, co je ovoce a co zelenina“.