Velikonoční nádivka z mladých kopřiv
Velikonoční nádivka z mladých kopřiv je stará tradiční česká jarní specialita, která by neměla chybět na žádném velikonočním stole. Tato jarní klasika má v různých krajích mnoho místních názvů. My ji známe standardně jako velikonoční nádivku, případně jako velikonoční buchtu, ale můžete ji znát například i jako hlavičku, hlavničku, sekanici, sekaninu, zlatou nebo jarní buchtu. V každém kraji či vesnici se připravuje také trochu jinak, dva na chlup stejné recepty byste hledali marně. My jsme si ji dopřáli v bezmasé formě a s mladými vlastnoručně trhanými kopřivami. Dříve to však bylo první opravdu výživné a syté jídlo po čtyřicetidenním půstu, a tak v ní nesmělo chybět maso (uzené či vepřové) a vejce. Jarní "zelená" přísada symbolizující zdraví a sílu může být nejen kopřiva, ale například medvědí česnek, špenát nebo petrželka, případně směs všech.