Velikonoční mazance

17. 4. 2025

V naší mateřské škole pravidelně s dětmi vaříme a pečeme. A ve chvíli, kdy se blíží Velikonoce, je jasné, že určitě nesmí chybět v našich kuchařských pokusech pečení mazanců. I letos jsme pekli a i letos se povedlo vykouzlit každému z dětí luxusní mazanec. A že nejde péct s 20 dětmi? Naopak, pedagog je pouze pozorovatel a poradce, ale děti samy zvládly zadělat kvásek (samozřejmě je baví pozorovat kynutí), odměřit množství jednotlivých surovin, zamíchat těsto, hlídat jeho kynutí, vyrobit si každý svůj mazanec, potřít ho bílkem a žloutkem a ozdobit mandlemi. No a pak už nezbývalo nic jiného, než hlídat si své rodiče, aby jim ten voňavý mazanec cestou domů mamka s taťkou nesnědli.

A kdo by chtěl vyzkoušet, máme tu i recept:

Kvásek vznikne z jedné kostky čerstvého droždí, trošky cukru krystal a několika lžic vlažného mléka. Mezitím si do mísy nasypeme 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 100 g cukru krystal, nastrouháme kůru z půlky citronu, trochu muškátového oříšku, přilijeme vzešlý kvásek, 250 ml vlažného mléka, promícháme, vlijeme 125 g vlažné rozpuštěné Hery a na závěr přisypeme dle chuti rozinky, sekané mandle a kandované ovoce. Necháme kynout. Po vykynutí si vytvoříme bochánek, potřeme bílkem, necháme ještě chvilku kynout, potřeme žloutkem, posypeme plátky mandlí a pečeme v troubě na 250 stupňů cca 15 minut, potom přikryjeme alobalem a pečeme dalších 35-40 minut na 180 stupňů. No a pak necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a popřejeme si dobrou chuť a krásné Velikonoce.

Velikonoční mazance 1Velikonoční mazance 1Velikonoční mazance 1Velikonoční mazance 1Velikonoční mazance 1Velikonoční mazance 1Velikonoční mazance 1Velikonoční mazance 1Velikonoční mazance 1
Zpět na výpis