Učíme děti ochutnávat i méně běžné suroviny

4. 11. 2024

Červená řepa je silákem mezi kořenovou zeleninou. Je to naše typická zelenina, pěstovaná na našich polích a zahradách. Děti ji však moc neznají, protože není moc zařazovaná do rodinných jídelníčků. O to více je na nás, v mateřské škole, přinášet dětem nové chutě a nové suroviny. A pokud ještě využijeme centra vaření či centra domácnost k tomu, že se děti podílejí na zpracování a přípravě, nebo dokonce využijeme i našich zahrádek ve školičce k tomu, že si řepu vypěstujeme třeba ze sazeničky, pak o ni celé jaro a léto pečujeme, abychom ji na podzim sklidili, a pak si ukázali využití řepy, je to úplně "stav ideál"☺.

Otázka praktického využití řepy názorným příkladem přichází tématicky s pohádkou O veliké řepě, kde si děti mohou po vyslechnutí pohádky řepu zpracovat v praktických činnostech. My jsme se rozhodli řepu odšťavnit spolu s mrkví a jablkem. Děti byly součástí celého procesu přípravy vitamíny nabité šťávy. Práci jsme si trochu zjednodušili koupí předvařené řepy, takže už jsme jen jednotlivé komponenty nakrájeli a dali do odšťavňovače. Pracovali jsme s heterogenní skupinou 3-5 let. Vyvrcholením naší práce byla samozřejmě ochutnávka šťávy. Všechny vitaminy jsme vypili, abychom podzimní bacily porazili☺

Vše o řepě zde.

Učíme děti ochutnávat i méně běžné suroviny 1Učíme děti ochutnávat i méně běžné suroviny 1Učíme děti ochutnávat i méně běžné suroviny 1Učíme děti ochutnávat i méně běžné suroviny 1Učíme děti ochutnávat i méně běžné suroviny 1Učíme děti ochutnávat i méně běžné suroviny 1
Zpět na výpis