Tymiánový sirup
U nás ve stacionáři máme báječné kuchařinky, Barunku a Marcelku. Díky nim máme i zahrádku s bylinkami a keři, které využíváme pro vaření pro děti i dospělé.
Mezi keři máme tymián. Jelikož jsme my tety pomáhaly při sklizni tymiánu obírat stonky, napadlo nás, že s dětmi uděláme tymiánový sirup. Sirup má hodně benefitů pro zdraví dětí a dospělých. Zapojili jsme do přípravy sirupu děti, které baví hrát si v dětské kuchyňce. Při přípravě sirupu byly děti moc šikovné a moc je příprava sirupu bavila. Domácí sirup je výborným prostředkem proti kašli. Má sladkou chuť, proto dětem chutná. Navíc ho můžeme vylepšit medem.
Suroviny: 200ml vody, 150g třtinového cukru, 12g tymiánu, med na dochucení, citrón.
Postup: Nalijeme vodu do hrnce a necháme v ní na mírném plameni rozpustit třtinový cukr. Vaříme asi 5 minut. Když je cukr rozpuštěný, sundáme hrnec z plotny a vložíme do něj tymián čerstvý, může se použít i sušený. Necháme vyluhovat i přes noc. Po vychladnutí sirup scedíme přes sítko, přidáme citrónovou šťávu a dochutíme medem.
Teď se ještě musíme zmínit o benefitech tymiánu pro zdraví: spolehlivě tlumí kašel a rýmu, vyčistí dokonale pleť, uvolňuje dýchací cesty (inhalování odvaru), pomáhá při zánětu krku, dodává železo – podporuje tvorbu červených krvinek, vysoký podíl zinku stimuluje imunitní systém.
Ve Francii nazývají tymián „penicilín pro chudé“. Uplatňuje se nejen v kuchyni, ale také při řešení mnoha docela obyčejných zdravotních obtíží.
Důležitou složku tymiánu tvoří éterické oleje, především tymel, caracasrol a cymol. Do krevního oběhu se tyto antibakteriální látky dostávají pomocí dýchacích cest a tenkého střeva, kde likvidují škodlivé zárodky. Teprve v těle rozvinuje tymián všechny své pozitivní vlastnosti – zbaví organismus hlenů a křečí. Připravily jsme s dětmi nejen výborný sirup, ale také jsme se dozvěděly něco o tak zázračné bylince.
Teta Dana Šifnerová a Jana Bernatíková